Vorige

Beginneling

Tekst

Okay, hier is les 1. NIET in je vingers knippen. Ik zeg het nog een keer, knip NIET in je vingers.‘ Ze kijkt me lachend aan alsof ik een grapje maak. De andere vakantiewerkers zitten wat te gniffelen. Die weten al precies hoe het werkt. En waar de pleisters liggen.

Je kan denken dat stek knippen eenvoudig werk is en dat er weinig risico aan zit. Maar toen ik een RI&E ging maken en ging nadenken over wat er dan het meest misgaat op de kwekerij en welke gevaren er zijn, kwam ik echt als eerste uit bij knip- en schaafwonden. Dus daar moet wat extra aandacht op. Dat kun je op twee manieren doen. Je kunt het ontkennen en uitleggen waar je wel in het stekje moet knippen en hoe je het schaartje vastpakt. Of: je maakt er een grapje van, en dan ben je hier redelijk aan het goede adres.

Ik kan gerust een kwartier uitweiden over wat er kan gebeuren als je ergens in knipt. Zoals dat meisje een paar jaar geleden in haar bovenbeen terwijl ze stek zat te knippen. Ik kan je donkere plekken op de vloer aanwijzen waar plassen met bloed hebben gestaan toen ik tegelijk drie nieuwe vakantiewerksters ‘knipuitleg’ had gegeven. Of over die gast die zo zat te lullen tijdens het knippen dat ie voortaan alleen nog maar 3 bier kan bestellen en geen 5.

Maar ik kan je ook geruststellen door aan te geven hoeveel uren ik en mijn bedrijfsleider al bij bedrijfshulpverleningscursussen zijn geweest en dat ik naast mijn strikdiploma ook een pleisterdiploma heb. En dat ik bovendien alle AED’s in de buurt met mijn ogen dicht weet te vinden. Maar het maakt allemaal geen ene zak uit. Alle nieuwe mensen knippen in de eerste dagen in hun vinger. En alsof de duvel er mee speelt, daarna nooit meer. De ervaringsleerweg wint altijd.

Na de uitleg kijk ik tevreden over het hoofdpad. Er komt een jongen zeiknat naar voren. En ik had nog zo gezegd om NIET de slang af te koppelen voordat de druk eraf was.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster