Vorige

Beheertips voor landschapselementen in brochure OBN

Beeld
Hortipoint

Kennisnetwerk OBN ontwikkelde een brochure met beheertips voor meer biodiversiteit in landschapselementen zoals houtwallen, bosjes en hagen. Deze elementen zijn niet alleen beeldbepalend, maar bieden ook onderdak aan tal van insecten, vogels en andere dieren. Daarnaast vormen ze een verbinding tussen natuurgebieden en deelpopulaties.

Knotessen in De Maasheggen. Foto Peter Bennink

Het cultuurlandschap is doorweven met een netwerk van landschapselementen, dat in de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) bekend staat als ‘droge dooradering’. Het gaat bijvoorbeeld om elzensingels, houtsingels, houtwallen, hagen, lanen, hoogstamboomgaarden, (hakhout)bosjes, kaden, dijken en overhoekjes.

Concrete beheertips

Tot voor kort richtte het beheer van dergelijke landschapselementen zich vooral op de landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Sinds de introductie van regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in 2016, is het vergroten van de biodiversiteit ook een belangrijk doel geworden. Hiervoor ontwikkelde OBN de brochure. Concrete beheertips geven aan wat je kunt doen om een geschikte habitat te creëren voor verschillende soorten vogels, insecten, reptielen, amfibiën en zoogdieren.

VBNE

Verschillende organisaties hebben input geleverd voor de brochure. Bijvoorbeeld Altenburg en Wymenga ecologisch onderzoek, Wageningen Environmental Reserarch, De Vlinderstichting, de Zoogdiervereniging en Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland. Kennisnetwerk OBN wordt gecoördineerd door de VBNE en gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en BIJ12.

Klik hier voor de online brochure ’Ecologie en beheer van de droge dooradering’.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster