Kennisnetwerk OBN ontwikkelde een brochure met beheertips voor meer biodiversiteit in landschapselementen zoals houtwallen, bosjes en hagen. Deze elementen zijn niet alleen beeldbepalend, maar bieden ook onderdak aan tal van insecten, vogels en andere dieren. Daarnaast vormen ze een verbinding tussen natuurgebieden en deelpopulaties.
Het cultuurlandschap is doorweven met een netwerk van landschapselementen, dat in de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) bekend staat als ‘droge dooradering’. Het gaat bijvoorbeeld om elzensingels, houtsingels, houtwallen, hagen, lanen, hoogstamboomgaarden, (hakhout)bosjes, kaden, dijken en overhoekjes.
Concrete beheertips
Tot voor kort richtte het beheer van dergelijke landschapselementen zich vooral op de landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Sinds de introductie van regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in 2016, is het vergroten van de biodiversiteit ook een belangrijk doel geworden. Hiervoor ontwikkelde OBN de brochure. Concrete beheertips geven aan wat je kunt doen om een geschikte habitat te creëren voor verschillende soorten vogels, insecten, reptielen, amfibiën en zoogdieren.
VBNE
Verschillende organisaties hebben input geleverd voor de brochure. Bijvoorbeeld Altenburg en Wymenga ecologisch onderzoek, Wageningen Environmental Reserarch, De Vlinderstichting, de Zoogdiervereniging en Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland. Kennisnetwerk OBN wordt gecoördineerd door de VBNE en gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en BIJ12.
Klik hier voor de online brochure ’Ecologie en beheer van de droge dooradering’.