Een groene omgeving is cruciaal voor het mentale welzijn. Maar je hoeft niet midden in het bos te wonen om hiervan te profiteren. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Utrecht.
Sociaal geografen Paulien Hagedoorn en Hannah Roberts voerden dit onderzoek uit als onderdeel van het NEEDS-project, gefinancierd door de European Research Council (ERC). De studie toont aan dat, zelfs als je midden in Amsterdam op vijfhoog zonder tuin woont, een sprankje groen tijdens je woon-werkverkeer of op weg naar de supermarkt al wonderen kan doen voor je mentale gezondheid.
De mobiliteit van mensen in hun dagelijks leven en gedurende hun levensloop was zelden eerder in dergelijke studies meegenomen. Met behulp van een combinatie van gegevens van smartphones, microdata van het CBS en geavanceerde analysemethoden konden de onderzoekers de verplaatsingen van mensen nauwkeurig traceren en de ervaren fysieke en sociale omgeving van de respondenten bepalen.
Tijd in groene omgeving
Roberts: „Met de app, die speciaal voor dit onderzoek is ontwikkeld, konden we mensen via GPS volgen en bijhouden hoeveel tijd de respondenten in een groene omgeving doorbrachten. Daarnaast hield de app bij hoeveel smartphones er in de buurt waren door de Bluetooth-apparaten in de directe omgeving van een persoon te scannen. Dit is een schatting van het aantal sociale interacties van de respondent. Het aantal telefoongesprekken, sms-berichten die de respondent ontving of verstuurde en de tijd die hij doorbracht met sociale media werd ook bijgehouden.”
Nieuwe inzichten
Er zijn berichten over een verslechterde mentale gezondheid, vooral onder jongeren, gerelateerd aan de lockdowns. De NEEDS-studie levert nieuwe inzichten op die mensen kunnen helpen die mentaal worstelen met de beperkingen van de afgelopen maanden. Denk aan een korte dagelijkse wandeling in een groene omgeving.
Maar volgens de onderzoekers kunnen overheden ook meer doen. Bijvoorbeeld het realiseren van meer groenvoorzieningen en meer plekken die sociale interactie stimuleren.