Vorige

Beschermende kleding en vaccins om Lyme te voorkomen

Beeld
RIVM

Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet, en daarmee op de ziekte van Lyme. Tijdens de Week van de Teek wordt aandacht gevraagd voor preventieve maatregelen. Zo zijn er ontwikkelingen op het gebied van beschermende kleding en vaccins.

Op het gebied van beschermende kleding zijn er volop ontwikkelingen. Zo zijn de ervaringen met het dragen van kleding geïmpregneerd met permetrine uitgebreid onderzocht. Deze uitkomsten zijn leidend geweest bij het opstellen van een norm.

Binnenkort is er een stemmingsronde voor deze Europese CEN-norm. Na een positieve stemming komt er voor deze kleding een CE-markering, herkenbaar aan het speciale label in de kleding. Deze biedt de zekerheid dat de kleding én effectief is tegen tekenbeten gedurende een bepaald aantal wasbeurten én dat er geen gezondheidsrisico’s zijn.

Vaccins

Er is nog geen vaccin tegen de ziekte van Lyme, maar er is wel een groot internationaal onderzoek gaande naar een nieuw vaccin. Het experimentele vaccin is gericht tegen verschillende soorten Lyme-bacteriën die in de Verenigde staten en Europa voorkomen. Het onderzoek, waaraan ook Amsterdam UMC deelneemt, loopt tot eind 2024.

Poll en spreekuur

Tijdens de Week van de Teek is er veel aandacht voor de teek op websites en nieuwsbrieven van de deelnemende organisaties. Zo heeft Stigas een korte poll gemaakt voor werknemers over het verwijderen van teken. Met de uitkomsten kunnen de voorlichting en instructies over het verwijderen van teken worden verbeterd.

Daarnaast organiseert Stigas voor iedereen die in de agrarische en groene sector werkt een tekenspreekuur. Mirjam de Groot, deskundige in het voorkomen van tekenbeten, beantwoordt telefonisch vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het spreekuur is dagelijks van van 9:00 tot 10:00 uur en loopt tot en met vrijdag 21 april.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster