Vorige

Besmettingen Euwallacea fornicatus uitgeroeid

Vorig jaar werd bij twee bedrijven in Nederland de schorskever Euwallacea fornicatus aangetroffen. Op aanwijzingen van de NVWA is de kever effectief bestreden en succesvol uitgeroeid.

Bij beide bedrijven is uitroeiing gelukt door het vernietigen van de besmette planten en zelf actie te ondernemen zoals het vernietigen van potentiele besmette planten, aanpassen van importen. Vervolgens is tijdens een 12 weken durende scouting gebleken dat het bedrijf vrij was van de schorskever. Daarmee heeft de NVWA aan de EU kunnen melden dat Euwallacea fornicatus in Nederland uitgeroeid is en kon worden voorkomen dat er moest worden overgegaan op stap 2 of 3.

Sinds april 2022 past de NVWA een gefaseerde aanpak toe die bestaat uit 3 stappen, met per stap zwaardere maatregelen. In de eerste fase van deze aanpak moeten de besmette planten vernietigd worden en krijgt het bedrijf de gelegenheid zelf actie te ondernemen om van de besmetting af te komen. In de volgende fasen laat de NVWA een aantal (stap 2) of alle (stap 3) waardplantensoorten verplicht ruimen. In elke fase monitort de NVWA door middel van vallen en visuele inspecties of eliminatie succesvol is.

De schorskever Euwallacea fornicatus heeft een quarantainestatus en bij een vondst in Nederland neemt de NVWA maatregelen om deze soort uit te roeien. Schorskevers zoals Euwallacea fornicatus zijn zeer klein, en de kevers leven een groot deel van hun leven in de stam of takken. Een besmetting valt daarom niet snel op en is lastig te bestrijden. Daarnaast heeft Euwallacea fornicatus een zeer brede waardplantenreeks. Alleen het vernietigen van alle potentiële waardplanten biedt zekerheid op uitroeiing van een besmetting op een bedrijf.

Nieuwe importeisen

Voor een aantal waardplanten van Euwallacea fornicatus, zoals Ficus spp., gelden vanaf 11 januari 2023 aanvullende eisen voor import. Om de insleep van Euwallacea fornicatus te voorkomen moet bijvoorbeeld het land van herkomst of de productieplaats vrij zijn van Euwallacea fornicatus of moet de stamdiameter kleiner zijn dan 2 cm. Daarnaast kunnen ook nog aanvullende eisen gelden voor inspecties tijdens de teelt. Dat betekent dat derde landen nu al actie moeten ondernemen om aan de eisen per 11 januari 2023 te kunnen voldoen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster