Vorige

Best gelezen berichten van 2023

Beeld
Shutterstock

Ieder jaar maken we eind december een overzicht van de tien best gelezen nieuwsberichten uit Tuin+Landschap. Invasieve exoten scoren nog altijd goed met dit jaar drie berichten in de top 10, gevolgd door twee berichten over de nieuwe cao. Best gelezen is een artikel over de overname van de Tuinen van Appeltern.

Hier volgt een overzicht van de tien best gelezen berichten.

1 ‘Overname Appeltern maakt investeren in toekomst mogelijk’

Na zo’n 35 jaar heeft oprichter Ben van Ooijen de Tuinen van Appeltern verkocht aan recreatieonderneming Explora. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat Van Ooijen dit doet omdat hij het inmiddels wel mooi geweest vindt. Niets is echter minder waar: de verkoop moet juist investeringen in de toekomst mogelijk maken en Van Ooijen blijft ook gewoon directeur en samen met zoon Bart boegbeeld.

2 Genomineerden Duurzaamste hovenier van Nederland bekend

De genomineerden voor de verkiezing van de Duurzaamste hovenier van Nederland zijn bekend. Het gaat om drie genomineerden in de categorie Particuliere tuin en twee in de categorie Openbare ruimte. De bekendmaking vindt 9 januari plaats in het Duurzaamheidspark op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg.

3 NVWA laat half miljoen invasieve waterplanten vernietigen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op dinsdag 31 januari bij een kwekerij in het westen van het land ongeveer een half miljoen waterplanten laten vernietigen. Het gaat om de grote vlotvaren (Salvinia molesta), een invasieve uitheemse soort die niet mag worden verhandeld.

4 Grotere groep groenondernemers negatief gestemd

In maart was ruim 37% van de ondernemers in de groenbranche positief tot zeer positief gestemd over het tweede kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit de VHG-poll voor het tweede kwartaal van 2023. Tegenover de positief gestemden staat een percentage van 21% dat negatief tot zeer negatief is. In 2022 bedroeg het aandeel van deze groep slechts 8,3%.

5 VHG: Geen nieuwe cao vóór 1 juli

Het lukt niet om voor 1 juli een nieuwe cao voor de groensector af te sluiten. De looneis van de bonden en het loonbod van de werkgevers liggen te ver uit elkaar. Dat laat de VHG dinsdag weten. Op donderdag 7 september zullen de cao-onderhandelingen met de vakbonden worden voortgezet.

6 Japanse kever: nachtmerrie op de loer

Een glanzend metaalgroen lijfje, koperkleurige vleugels en kleine plukjes wit haar. De Japanse kever (Popillia japonica) is misschien wel één van de mooiste insecten op aarde. Maar laat je niet in de luren leggen door deze kleurrijke beauty. Dit kleine insect kan grote schade aanrichten aan een groot aantal plantensoorten.

7 NVWA publiceert veldgids met 45 invasieve bomen en heesters

Het herkennen van invasieve exoten is niet altijd gemakkelijk. Daarom heeft de NVWA, samen met Staatsbosbeheer en Naturalis, een veldgids samengesteld waarin 45 schadelijke bomen en heesters worden beschreven. Iedereen kan de veldgids downloaden.

8 Koolstofopslag door bomen onderschat

Onderzoekers van verschillende universiteiten hebben de koolstofopslag door bomen onderzocht. Dat deden ze in Wytham Woods, een onderzoeksbos van de universiteit van Oxford. Door middel van laserscanning bepaalden ze de hoeveelheid opgeslagen koolstof. Dat bleek 1,77 keer zoveel te zijn als met de gangbare rekenmethode geschat zou worden.

9 Nieuwe cao voor het Hoveniersbedrijf in Nederland afgesloten

Er is een nieuwe cao voor de hovenierssector afgesloten. Nadat partijen het eerder niet eens konden worden, hebben de bonden een gewijzigd eindbod van VHG nu wel geaccepteerd. De looptijd van de cao is in het nieuwe eindbod verkort van 18 naar 15 maanden, te weten van 1 juli 2023 t/m 30 september 2024.

10 Oplichters nog altijd actief in hovenierssector

Wie scheurgras zegt, denkt onmiddellijk aan de klassieke sketch van Jacobsen en Van Es die met hun aanhangwagen tuinbezitters oplichten. Da’s lachen. Mminder leuk is dat er nog altijd beunhazen en oplichters bestaan die op deze manier de sector in een kwaad daglicht stellen.

Beste wensen

Dat waren de tien best gelezen berichten van 2023. Rest ons nog om als redactie al onze lezers zowel zakelijk als persoonlijk het beste te wensen voor 2024!

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster