Vorige

Betere bescherming voor Haarlemse bomen

Tekst

Haarlem heeft een nieuwe bomenverordening. De oude verordening dateerde van 2008. Met de nieuwe bomenverordening kan de gemeente het kappen van bomen beter reguleren en worden bomen beter beschermd.

Ook wordt de beoordeling van de kapaanvragen eenduidiger. De nieuwe Bomenverordening Haarlem 2021 gaat in per 29 maart 2022.

Wethouder De Raadt: „Het opstellen van deze Bomenverordening ging niet van de ene dag op de andere. Veel partijen in de stad zijn betrokken geweest bij de totstandkoming ervan. Ik ben blij dat we na een aantal jaar nu eindelijk een goede houvast hebben om kapaanvragen voor bomen te beoordelen.”

Veranderingen

Een aantal zaken zijn veranderd ten opzichte van de oude bomenverordening:

  • Er moet voor het kappen van een boom eerder een vergunning worden aangevraagd; namelijk al vanaf een omtrek van 50 cm, waar het eerder 20 cm diameter (circa 63 cm omtrek) was.
  • Een criterium voor vrijstelling van een vergunning voor bomen die niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, is omgezet van 100 m2 achtertuin naar 100 m2 totale perceeloppervlakte. Hierdoor moet voor meer bomen in particuliere tuinen een vergunning worden aangevraagd.
  • Het college stelt voor een proefperiode van twee jaar een externe adviescommissie in, om zich voor complexe kapaanvragen over de kap te laten adviseren. Na twee jaar wordt de pilot geëvalueerd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster