Vorige

Bij Van den Berk grazen koeien

Beeld
Van den Berk

Op een perceel bij Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode lopen sinds kort vier koeien. De koeien houden het gras kort en zorgen voor natuurlijke bemesting.

De koeien lopen op een perceel waar bomen biologisch worden gekweekt. „We noemen het ook wel circulaire boomteelt”, aldus Pieter van den Berk in het LinkedIn-bericht van het bedrijf. „De runderen eten het gras tussen de bomen op, verteren het en poepen en plassen op de grond wat neer komt op natuurlijke bemesting.” De bomen krijgen volgens Van den Berk geen extra bemesting tijdens de teelt en er wordt ook geen gewasbescherming toegepast.

Land van Kien

Van den Berk pacht 20 ha van natuurgebied het Land van Kien. Het perceel waarop de koeien lopen is dit voorjaar beplant en omheind. Ook zijn alle bomen beschermd met een houten constructie zodat de koeien van de bladeren afblijven en niet tegen de stammen kunnen schuren.

Het gaat bij de koeien om een authentiek oudhollands ras: Brandrode runderen. Deze hebben volgens de initiatiefnemers een grote historische waarde en hoeven niet op stal.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster