Vorige

Bijenkast in Togo dankzij CO2-compensatie Hortipoint

Tekst
Beeld
NatureOffice

Hortipoint, uitgever van de vakbladen De Bloemisterij, De Boomkwekerij, Tuin en Landschap en Bloem & Blad, compenseert via drukkerij Tuijtel haar CO2-uitstoot. Dit gebeurt door aanplant van bomen in Togo. Sinds kort heeft Hortipoint ook haar eigen bijenkast in Togo.

De bladen van Hortipoint worden klimaatneutraal gedrukt en gedistribueerd. De drukker is hiervoor gecertificeerd door natureOffice. Het percentage CO2 dat vrijkomt in het proces van papierproductie tot en met logistiek, wordt gecompenseerd door het reduceren van dezelfde hoeveelheid CO2 elders.

Via NatureOffice is Project Togo in West-Afrika geselecteerd om de CO2-uitstoot te compenseren. Sinds de start van dit project zijn in Togo meer dan één miljoen bomen geplant.

Redacteuren van Hortipoint nemen uit handen van Eric Fokkema van Tuijtel (links) het certificaat voor de bijenkast plus een potje honing uit Togo in ontvangst. (Foto:Hortipoint)

Opleiden imkers

Behalve het aanplanten van bomen, worden ook banen gecreëerd om de lokale bevolking lange termijn perspectief te bieden. Een van de activiteiten is het opleiden van imkers in samenwerking met de landbouwcoöperatie in Togo. Iedere deelnemer ontvangt na het halen van het examen een startersuitrusting bestaande uit beschermende kleiding en drie bijenkasten.

Deelnemers worden opgeleid tot imker. Na het halen van het examen ontvangen deelnemers een startersuitrusting bestaande uit beschermende kleiding en drie bijenkasten. (Foto: NatureOffice)

De bijenkast van Hortipoint in het inheemse bos van Abouzokope herbergt een kolonie van zo’n 40.000 wilde bijen. In het eerste jaar levert deze kast ongeveer 7 kg honing op, in het tweede jaar wordt een honingopbrengst tot 15 kg verwacht. Met de verkoop van honing uit vijf bijenkasten kan een gezin van 4 tot 7 personen in Togo een jaar gevoed worden en kunnen de kinderen een jaar naar school.

Doel van NatureOffice is om voorlopig 600 bijenkasten in het gebied te plaatsen. Dankzij de bomen in het gebied is er volgens experts van de Rijkslandbouwschool van Togo plaats voor zo’n duizend bijenkolonies.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster