Vorige

Bijenstichting en Stichting Steenbreek gaan samenwerking aan

De Bijenstichting en Stichting Steenbreek gaan zich gezamenlijk inzetten om bedreigde wilde bijensoorten te behouden. In Nederland wordt 55% van de bijensoorten bedreigd. De Bijenstichting wil met deze samenwerking dit onderwerp bij lokale overheden onder de aandacht brengen.

Jaap Molenaar, directeur van de Bijenstichting: „De doelstellingen van beide organisaties sluiten mooi op elkaar aan. Stichting Steenbreek houdt zich bezig met biodiversiteit, dat is veel breder dan alleen maar bijen. Maar vergroening van de stedelijke omgeving komt ook ten goede aan de bijen.”

Situatie heel zorgelijk

Molenaar hoopt vooral gebruik te kunnen maken van de contacten van Steenbreek met gemeenten en gemeentelijke organisaties. „Wij hopen gebruik te kunnen maken van die bredere aanpak om het belang van voedsel voor bijen nog meer bij de lokale overheden onder de aandacht te brengen. Gemeenten hebben al meer aandacht voor groenvoorziening en het leefmilieu, maar het kan nog beter. Het gaat nog steeds niet goed met de wilde bijen, de situatie is heel zorgelijk.”

Voorzitter van Stichting Steenbreek, Wout Veldstra, is ook blij met de samenwerking. „Wat de bijen betreft is het alle hens aan dek. Wij zijn als stichting die zich bezighoudt met biodiversiteit in het algemeen, wel bijna verplicht om samen te werken. Onze doelstellingen sluiten mooi op elkaar aan.”

Bijen
In Nederland is 55% van de wilde bijsoorten bedreigd. (Foto: Shutterstock)

Bedreigde bijensoorten

De Bijenstichting is opgericht in 2009 en focust zich op het wegnemen van bedreigingen voor de gezondheid en het voortbestaan van bijen. De stichting zet zich in voor een verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen, stimulering van de verspreiding van drachtplanten en verbetering van het leefmilieu. 

Momenteel wordt er door de Bijenstichting en Stichting Steenbreek gewerkt aan de eerste gezamenlijk actie, Maai Mei Niet, om tuinbezitters over te halen hun gras te laten groeien.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster