Vorige

Bijna 80 bomen vernield in Amersfoort

Tijdens oudjaarsnacht zijn in de gemeente Amersfoort 79 bomen opzettelijk beschadigd. De beschadigingen zijn waarschijnlijk aangebracht met een groot en scherp mes. Van de 79 beschadigde bomen, zijn er in ieder geval 77 niet meer te redden.

Bij alle bomen is de bast rondom de stam geschild, waardoor de sapstroom stopt. Bomen hebben op deze manier geen kans meer om te overleven. Volgens Stichting Elisabeth Groen is de dader enige tijd bezig geweest met de vernielingen. „Bij elke boom heeft de verminking zeker minutenlang gevergd. Er is dus geen sprake van gelegenheidsvandalisme, maar van een bewuste en geplande actie.”

Bijzondere bomen

Onder de beschadigde bomen zijn drie Coelhoerster appelbomen. Dit is een lokaal ras dat niet kan worden vervangen. Deze bomen zijn jaren geleden opgekweekt ter gelegenheid van een speciale actie. Ook andere bijzondere bomen, zoals de moerbei, Perzische slaapboom en de tulpenboom zijn onherstelbaar beschadigd.

Deze daad zal volgens Stichting Elisabeth Groen een spoor van lege plekken achterlaten. Veel bomen kunnen wel vervangen worden, maar dit kost veel werk én veel geld. Ook gaat er enige tijd overheen voordat de bomen aanslaan.

Beschadigde boom Amersfoort
Op verschillende plekken in Amersfoort, waaronder het Elisabeth Groen park, zijn bomen vernield. (Foto: Stichting Elisabeth Groen)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster