Vorige

Biodivers groendak met wateropvang op Rotterdamse Doelen

Beeld
Jan van der Ploeg

Rotterdam heeft er een groen dak bij. Tijdens de Rotterdamse Dakdagen op zondag 5 juni werd het dak van concert- en congresgebouw De Doelen officieel geopend. Het nieuwe dak is bedekt met 2.581 m2 groen, dat is bij elkaar net zo groot als tien tennisbanen.

Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. „Het nieuwe dak op de Doelen wordt een groene oase in het centrum van Rotterdam. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als het heet is. Het veranderende klimaat vraagt om dit soort slimme oplossingen. Dat is niet alleen in de ondergrond mogelijk, maar ook op daken,” vertelt wethouder Vincent Karremans (Buitenruimte).

2000 badkuipen

De waterberging op het dak heeft een capaciteit van 2000 badkuipen (300 m3). Onder de planten op het dak is een krattensysteem aangebracht waarin regenwater kan worden opgevangen. Het water wordt opgeslagen tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt voor de planten op het dak.

Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak zijn 84 soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters ingezaaid en geplant. Er staan vijf insectenhotels en de begroeiing trekt straks bijen, vlinders en vogels aan. Het groen moet zo bijdragen aan meer biodiversiteit in de stad.

De openingshandeling van het multifunctionele dak van de Doelen. Vlnr Teun Bokhoven (7Square Endeavour), Janneke Staarink (De Doelen), Cor Habben Jansen (Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard) en wethouder Vincent Karremans. (Foto: Jan van der Ploeg)

Beplantingsplan

Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten, zij ontwierpen oorspronkelijk ook het concertgebouw. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Hoveniersbedrijf Van der Tol heeft het dak aangelegd.

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. De aanleg van het dak is gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen.

Herstel biodiversiteit

Het duurzame dak op de Doelen is een van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Het dak draagt bij aan de ambities van het Rotterdamse college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster