Werkgevers hebben vorige week een eindbod gedaan in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De bonden zijn hier niet tevreden over en leggen het eindbod met negatief advies voor aan hun leden. Begin oktober wordt de uitslag van de stemming verwacht.
Voor de zomer liepen de onderhandelingen voor een nieuwe cao vast. De oude cao liep op 30 juni af. De discussie draait om de verhoging van de lonen. De VHG vindt dat een tussentijdse loonsverhoging van 3% in februari dit jaar ook moet worden meegerekend in de totale loonstijging. Vakbonden FNV en CNV zijn echter van mening dat deze loonsverhoging nog onder de oude cao valt.
„Koninklijke VHG heeft zich tot het uiterste ingespannen om tot een onderhandelingsresultaat te komen, maar heeft helaas geen overeenstemming kunnen bereiken met de vakbonden over een aanpassing van de lonen. Als gevolg hiervan is er op deze dag een eindbod gedaan,” staat te lezen op de website van de branchevereniging.
Eindbod
Het eindbod dat 7 september door de VHG op tafel is gelegd, behelst een totale loonsverhoging van 8% over 18 maanden, in plaats van 6% over 12 maanden. Het voorstel is om de lonen als volgt te verhogen: per 1-9-2023 met 3%, per 1-1-2024 met 3% en per 1-7-2024 met 2%.
Onderdeel van het eindbod is verder dat de onderste drie schalen een extra periodiek krijgen. Ook wordt de reiskostenvergoeding per 1-1-2024 verhoogd naar €0,22 per km met een maximum van €5 per dag.
Tegenbod
De bonden vinden dat dit eindbod de hoge inflatie in 2022 (rond de 10%) maar voor een deel compenseert. Daarom is door de bonden een laatste tegenbod gedaan van 8% voor 12 maanden in plaats van 18 maanden. De werkgevers gingen hier echter niet mee akkoord.
Staking uiterst actiemiddel
Het definitieve eindbod zal nu aan de leden van FNV en CNV worden voorgelegd, waarna er over gestemd kan worden. Als een meerderheid akkoord gaat, is er alsnog een cao. Mocht er geen meerderheid zijn, dan vervalt het eindbod en is er geen nieuwe cao. De bonden zullen hun leden dan raadplegen om te zien of zij bereid zijn actie te voeren, met stakingen als uiterste actiemiddel.