Vorige

Bouw kenniscentrum Rootz van start op GrootGroenPlus

Tekst
Beeld
Sam Koster

De bouw van Rootz, het kennis- en onderzoekscentrum op Business Centre Treeport, is tijdens GrootGroenPlus op donderdag 5 oktober afgetrapt door de Zundertse burgemeester Joyce Vermue en wethouder Ralph Bogers.

Met Rootz wil Coöperatie Treeport Zundert innovatie, onderwijs en onderzoek voor en door de sector faciliteren. Zo komen er laboratoria binnen het gebouw om onderzoekers ruimte te bieden tot nieuwe innovaties en inzichten te komen.

Een voorbeeld van een onderzoek dat van de laboratoria gebruik wil maken, is een project dat onderzoek doet naar hoe mycorrhiza, een samenlevingsvorm van schimmels en planten via de wortels, de groei van planten en bomen kan bevorderen. Een afstudeerproject dat alternatieve invulling van bufferstroken onderzoekt, is door het team van Rootz gekoppeld aan een team van Aeres dat vervolgonderzoek zal doen.

Met deze kraan, bestuurd door wethouder Ralph Bogers, is de aftrap gegeven van de bouw van kenniscentrum Rootz.

Bedrijven vooruit

Het idee voor Rootz is ontstaan uit de behoefte om mogelijke problemen op te lossen voordat kwekers er daadwerkelijk mee geconfronteerd worden, vertelt Treeport-voorzitter John Oostvogels bij de aftrap van de bouw.

„Door middel van crossovers tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en waar nodig overheden willen we bedrijven vooruit helpen zich met het oog op de toekomst te ontwikkelen op terreinen als duurzaamheid en e-commerce”, aldus Oostvogels.

Projectleider Peter Berben: „Praat met elkaar over je bedrijf, daaruit ontstaat innovatie.”

Toevalligheden

Projectleider van Rootz Peter Berben benadrukt dat de meeste innovaties ongepland tot stand komen. ’Het organiseren van toevalligheden’ noemt hij het. „80% van alle innovaties mislukt in de regel. Geeft niks, als je met de overige 20% maar goud in handen hebt.”

Berben spoort kwekers aan met elkaar in gesprek te gaan: „Wees binnen Coöperatie Treeport Zundert ook daadwerkelijk coöperatief. Werk samen, praat samen over je bedrijven, daaruit ontstaat innovatie.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster