Vorige

Brede politieke steun voor uitstel deadline NPLG-plannen

Tekst
Beeld
Shutterstock

Een motie van BBB die de regering vraagt om flexibel om te gaan met de deadline voor provinciale gebiedsplannen, is met brede steun aangenomen.

Alle provincies moeten voor 1 juli gebiedsplannen indienden bij de overheid in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Op basis van deze plannen verdeelt minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) vervolgens €24,3 miljard onder de provincies.

Dit geld dient door provincies te worden ingezet voor het realiseren van hun gebiedsplannen; de zogeheten gebiedsgerichte aanpak om stikstofuitstoot en CO2-uitstoot tegen te gaan, en voor oppervlaktewaterkwaliteit en natuurbeheer.

Geen Landbouwakkoord

BBB-Kamerlid Caroline van der Plas vraagt met haar motie om flexibel om te gaan met de datum van 1 juli. Enerzijds is er nog geen Landbouwakkoord, daarnaast wordt in alle provincies een nieuw bestuur geformeerd. Daardoor is het volgens Van der Plas lastig om voor 1 juli als provincie een gebiedsplan in rond te hebben.

Regeringspartijen vóór

Een groot deel van de Tweede Kamer sluit zich daarbij aan. Enkel PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt en BIJ1 stemden tegen en wilden strak vasthouden aan 1 juli als deadline. Alle regeringspartijen steunden de motie, wat de druk op de regering om de motie uit te voeren kan vergroten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster