Vorige

Certificering voor bomen buiten het bos

Beeld
PEFC

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het PEFC-keurmerk in Driebergen is het certificaat voor bomen buiten het bos gepresenteerd. Nederland is, samen met India, het enige land ter wereld waar boomeigenaren een certificaat kunnen behalen.

Tot voor kort was certificering beperkt tot bosbeheer. Van de meer dan 340 miljoen bomen in Nederland staan echter 180 miljoen bomen buiten het bos, in steden, dorpen, langs akkers en weilanden, in singels en op erfgrenzen.

Onlangs werden de eisen voor duurzaam beheer van bomen buiten het bos in Nederland goedgekeurd door PEFC International. Hiermee is Nederland, samen met India, het eerste land ter wereld waar eigenaren een certificaat kunnen behalen voor het beheer van hun bomen.

Zwolle is de eerste gemeente die zich voorbereidt op certificering van bomen buiten het bos. Landgoed Twickel is de eerste landeigenaar die certificering voor de bomen rond landbouwgronden en in het coulisselandschap verkrijgt.

Duurzame materialen

Erik Bakker, contractbeheerder Groen bij de gemeente Zwolle, benadrukte de visie van de gemeente op een vitaal en veilig bomenbestand wat tevens bijdraagt aan een klimaatbestendige stad. Aanleiding om naar duurzaam beheer van de bomen in de gemeente te kijken, was de toegang van gecertificeerd hout tot andere markten om daarmee bij te dragen aan de toename van duurzaam in te zetten materialen.

Hans Gierveld, adjunct rentmeester van Landgoed Twickel, gaf aan dat een van de kernprincipes van het PEFC-keurmerk hem aansprak: de bescherming van (zeldzame) dier- en plantensoorten en diversiteit aan boomsoorten.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster