Vorige

CO2-certificaten voor groenrecycling uitgegeven

Beeld
Shutterstock

Groenrecyclingbedrijven hebben vanaf nu de mogelijkheid om CO2-certificaten uit te geven aan partijen die groene reststromen laten recyclen. Negen ontdoeners van groene reststromen – zoals gemeentes – hebben inmiddels een CO2-certificaat ontvangen. Dit aantal zal naar verwachting snel oplopen.

Met de CO2-rekentool groenafval is het mogelijk om de broeikasgaseffecten te kwantificeren van transport en recycling van groene reststromen en het hergebruik van de producten die uit dat proces ontstaan. Enerzijds betreft het broeikasgasemissies die optreden in de recyclingketen, anderzijds gaat het om de emissiereducties die ontstaan wanneer producten zoals compost en biobrandstoffen fossiele grondstoffen of fossiele brandstoffen vervangen.

CO2-footprint berekenen

Met behulp van de rekentool kan een bedrijf dat groene reststromen recyclet de CO2-footprint van zijn activiteiten berekenen. Deze informatie kan het bedrijf gebruiken voor interne en externe rapportages, bijvoorbeeld bij aanbestedingen of binnen de mogelijkheden van de CO2-prestatieladder.

Het is voortaan ook mogelijk om CO2-certificaten uit te geven aan partijen die groene reststromen laten recyclen (‘ontdoeners’). De basis hiervoor is  een geverifieerde berekening met de CO2-rekentool groenafval. Een onafhankelijke auditor voert de verificatie  uit. Op basis van die verificatieverklaring geeft branchevereniging BVOR de certificaten uit.

CO2-winst

Elf locaties hebben inmiddels hun CO2-winst van hun activiteiten officieel laten verifiëren, negen locaties staan al in de startblokken voor het proces en negen ontdoeners van groene reststromen hebben inmiddels een CO2-certificaat ontvangen.

De basis voor de CO2-certificaten is de berekening met de vernieuwde ‘CO2-rekentool groenafval’. Met deze tool is nog beter zichtbaar te maken dat de recycling van groene reststromen leidt tot significante broeikasgasemissiereducties.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster