Vorige

College Almere treedt af vanwege nieuw miljoenenverlies Floriade

Tekst
Beeld
Shutterstock

Het College van B&W van Almere is donderdagavond afgetreden. Aanleiding zijn de tegenvallende bezoekersaantallen voor de Floriade wat leidt tot een nieuw verlies van bijna €34 miljoen.

„Er zijn natuurlijk verklaringen te geven over hoe het komt dat er zoveel minder bezoekers zijn. (…) Maar voor ons is dat niet genoeg. We willen verder gaan dan het uiten van onze teleurstelling. Nu de bezoekersaantallen zo tegenvallen, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We bieden daarom vanavond ons ontslag aan,” schrijft het college in een verklaring.

Bovenop eerdere verliezen komt nu een extra bedrag van €33,8 miljoen. Dit bedrag kan verder oplopen als de bezoekersaantallen nog meer terugvallen. In totaal heeft de gemeente €71,5 miljoen gereserveerd om verdere tegenvallers op te vangen. Deze maand is al €5,2 miljoen uitgeleend aan de Floriade BV om de expo draaiende te houden. Hiermee kan tot half juli de exploitatie van het evenement worden gegarandeerd. Mogelijk is in de zomer extra geld nodig.

Geschokt

De meeste partijen in de gemeenteraad reageren geschokt, zowel op de tegenvallende bezoekersaantallen en het daaruit vloeiende verlies, als op het aftreden van het college. De coalitiepartijen VVD, D66, GroenLinks, CU en CDA willen in principe doorgaan met de Floriade, om een faillissement en imagoschade voor Almere te voorkomen.

Oppositiepartijen als PVV, Forum voor Democratie en lokale partij AP/OPA willen dat onmiddellijk de stekker uit de expo wordt getrokken. Zij willen geen extra geld meer in de Floriade steken. Andere oppositiepartijen willen eerst kijken wat er mogelijk is om het verlies te beperken. De partij Respect Almere zegt dat het ook had verwacht dat de Floriade BV af zou treden als gevolg van het verlies.

Nieuw college

Overigens zou het Almeerse college binnen enkele weken aftreden, om plaats te maken voor een nieuw college na de verkiezingen van maart. Momenteel wordt nog onderhandeld over een nieuwe coalitie. Nog niet duidelijk is welke partijen in het nieuwe college komen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster