Vorige

Combineren functies zorgt voor druk op aanwezige groen

Tekst
Beeld
Shutterstock

Het combineren van functies van groen zorgt voor grotere druk op het aanwezige groen in gemeenten. Dit spanningsveld is door de coronapandemie alleen maar groter geworden. Dit blijkt uit onderzoek door Wageningen Evironmental Research.

Onderzoekers inventariseerden hoe bij gemeenten en rijksoverheid wordt gedacht over het belang van groen in een stedelijke omgeving. Hieruit blijkt dat de aandacht voor groen het afgelopen decennium is toegenomen. Centrale thema’s daarbij zijn klimaatadaptatie en gezondheid.

Kennis ontbreekt

Toch blijkt de vertaling van gezondheidsambities naar groenmaatregelen in de praktijk lastig. Zo ontbreekt grotendeels de kennis over de wijze waarop groen de gezondheid beïnvloedt. Er is behoefte aan meer en betere kennis over welke soorten groen, met welke kenmerken en kwaliteiten, het meest bijdragen aan gezondheid en welzijn.

Spanningsveld tussen functies

Ook ervaren gemeenten een spanningsveld tussen de verschillende functies van groen. Daarbij is het lastig in te schatten of functiecombinaties, zoals het bevorderen van klimaatadaptatie én gezondheid, voor beide functies gunstig uitpakken.

Gevarieerd groenaanbod

De onderzoekers bevelen gemeenten en andere overheden aan om, op basis van beschikbare wetenschappelijke literatuur, te zorgen voor een ruim, gevarieerd en goed onderhouden groenaanbod. Dit vergroot de kans dat er voor verschillende functies en bevolkingssegmenten passend groenaanbod aanwezig is.

Download het rapport Beleidsdenken over stedelijk groen en gezondheid.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster