Vorige

Consumentenvertrouwen daalt naar laagste niveau ooit

Tekst
Beeld
Shutterstock

Consumenten waren in april pessimistischer dan ooit over de economie en ook de koopbereidheid was nog nooit zo laag. Dat meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -48, tegen -39 in maart. Het vorige dieptepunt werd bereikt in maart 2013 tijdens de eurocrisis. 

Met -48 lag het consumentenvertrouwen in april ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het CBS meet het consumentenvertrouwen al sinds april 1986. Consumenten waren deze maand zowel negatiever over de economie in de afgelopen twaalf maanden als over de economie in komende twaalf maanden.

Grote aankopen

Nooit eerder vonden consumenten de tijd zo ongunstig voor het doen van grote aankopen dan deze maand. Consumenten waren ook negatiever over hun eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden en over hun financiële situatie in het afgelopen jaar.

Het CBS doet geen uitspraken over de oorzaken van het lage consumentenvertrouwen. Maar deze lijken met namen te liggen in de oplopende inflatie, de hoge brandstofprijzen en de oorlog in Oekraïne. In hoeverre het lagere consumentenvertrouwen ook de groensector raakt, en dan met name de aanleg van particuliere tuinen, is nu nog niet te zeggen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster