Na de verkooppieken in de afgelopen twee coronajaren, kochten consumenten deze zomer wat minder containerbomen. De vraag naar containerbomen voor projecten lijkt wel structureel door te groeien.
Kweker Ruth van Meerten uit Kesteren somt de oorzaken op van de ook bij hem iets kleinere vraag naar containerbomen deze zomer: „Oorlog in de Oekraïne, hoge inflatie, het droge en hete weer.” Gelijk voegt hij eraan toe dat het seizoen voor containerbomen wel iets minder is, maar zeker niet slecht.
Van Meerten vindt het ook wel begrijpelijk dat consumenten nu tijdens deze warme dagen minder containerbomen kopen. „Mensen denken er nu niet aan om een boom te planten. Als er nu iemand komt, is ons advies: „Wacht daar nog even mee”, zegt hij net voor de regen van deze week.
De kweker uit Kesteren kweekt weinig bomen in containers, maar vooral in zakken. Hij koos daar vooral voor omdat niet alle soorten, zoals Liquidambar, goed groeien op de zware klei op zijn percelen. „Het voordeel van zakken is dat het transport veel makkelijker is, met veel minder beschadigingen bij het verladen. Bovendien heeft de eindgebruiker minder afval.” Afnemers vragen nog niet naar zakken, maar voor klanten die naar containerbomen vragen, zijn zakken ook altijd goed, geeft Van Meerten aan.
Geen dip bij grote projecten
Ook Wouter Mauritz uit Opheusden verkocht deze zomer wat minder containerbomen dan in de afgelopen twee topjaren. Bij de afzet met particulieren als eindklant is dat nog het meest te merken. Particulieren hebben de afgelopen twee jaar meer bomen geplant en als de tuin vol is kan daar geen boom meer bij. De vraag naar containerbomen voor grote projecten kent vrijwel geen dip, constateert Mauritz. „Er staan nu en voor de komende jaren overal grote projecten gepland; die gaan wel door, daar ben ik niet bang voor. Ik verwacht dat de stijgende lijn doorgaat, alleen niet meer met zulke pieken als in de afgelopen twee jaar.”