Het Ctgb gaat gewasbeschermingsmiddelen aanpakken die de toelatingsnormen in oppervlaktewater structureel overschrijden. Het Ctgb baseert zich hierbij op monitoringsgegevens van de bestrijdingsmiddelenatlas.
In 2027 moet Nederland voldoen aan de KaderRichtlijn Water. Onder andere normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen zorgen ervoor dat de waterkwaliteit momenteel niet voldoet aan de doelstellingen.
Gewasbeschermingsmiddelen worden in het algemeen eens in de tien jaar opnieuw beoordeeld. Dan worden de nieuwste methodieken gebruikt en wordt de inschatting van emissies doorgaans aangescherpt. Waterschappen dringen erop aan dat wanneer structurele overschrijdingen van de toelatingsnormen in het oppervlaktewater optreden er sneller actie op wordt ondernomen. Het Ctgb moet daarom ook tussentijds deze problematiek kunnen aanpakken. Daarom besloot het college tot deze beleidsregel.
Wanneer sprake is van een terugkerend patroon van overschrijdingen gaat het Ctgb de toelating herbeoordelen. Om te kunnen ingrijpen in een bestaande toelating maakt het Ctgb gebruik van artikel 44 van de Europese Verordening voor gewasbeschermingsmiddelen. Het ingrijpen kan bestaan uit verschillende maatregelen, zoals het voorschrijven van extra drift-reducerende maatregelen, het inperken van de dosering of frequentie van toedienen, het intrekken van bepaalde toepassingen of in het meest extreme geval de intrekken van de hele toelating.
Peiling
Het besluit van het college werd voorafgegaan door een publieke consultatie van de maatregel. Daarop kwamen ruim honderd reacties binnen van 24 organisaties, variërend van bedrijfsleven tot milieuorganisaties en drinkwaterbedrijven. Vanaf 2025 worden de eerste besluiten verwacht op basis van deze nieuwe beleidsregel. Vervolgens wordt dit jaarlijks herhaald op basis van de nieuwste monitoringsgegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas.