Vorige

Cursus ziekten, plagen en groeistoornissen in het bos

Beeld
Shutterstock

Probos organiseert de cursus ‘Ziekten, plagen en groeistoornissen in het bos’ op 29 juni 2022. De cursus behandelt de theorie van ziekten en plagen in het Nederlandse bos en de gevolgen ervan voor vitale bosontwikkeling. De cursusdag is vooral bedoeld voor de praktische bosbeheerder.

Na een theoretisch gedeelte in de ochtend, gaan de cursisten in de middag onder begeleiding van de cursusleiders het bos in om zelf ziekten en plagen te herkennen. De aandacht zal daarbij in de eerste plaats uitgaan naar de gevolgen van ziekten en plagen. Wat kan dit zoal betekenen voor de eigen beheerpraktijk? Hierbij is ruimte voor discussie en het uitwisselen van ervaringen.

Cursusleiders

Boombioloog Jitze Kopinga en entomoloog Leen Moraal geven de cursus. Beide schrijven regelmatig artikelen in Tuin en Landschap. Kopinga was bovendien tot zijn pensionering werkzaam bij Wageningen Environmental Research (voorheen Alterra, Wageningen UR). Hij hield zich als onderzoeker bezig met teeltkundige vraagstukken over bomen en bossen.

Hierbij ging het vooral over aantastingen door schimmels en bacteriën, maar ook abiotische factoren zoals droogte en vernatting en de voorziening van voedingselementen. Hij was betrokken bij onderzoek naar onder andere de iepziekte, de kastanjebloedingsziekte en de essentaksterfte en de problematiek rond klimaatverandering. Kopinga verzorgt nog regelmatig lessen en lezingen en schrijft artikelen in vakbladen.

Leen Moraal is entomoloog en was tot zijn pensionering werkzaam bij bij Wageningen Environmental Research. Hij beheerde onder andere een landelijk netwerk voor de monitoring van insectenplagen. Dit heeft veel kennis opgeleverd voor het beheer van bossen, wegbeplantingen en stedelijk groen.

De hiermee verkregen gegevens zijn bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op plaaginsecten. Daarnaast heeft hij veel praktijkgericht onderzoek gedaan naar het belang van dood hout voor insecten en de effecten hiervan op bos en bomen.

Informatie

Datum: Woensdag 29 juni 2022 van 9.00 tot 17.30 u

Locatie: Boshotel Overberg

Kosten: €465,- ex BTW incl. lunch

Aanmelden: via het online aanmeldformulier

Meer informatie: neem contact op met mail@probos.nl of bel 0317-466 555 of ga naar de website.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster