Vorige

‘Meest waterbewuste tuin’ van Nederland ligt in Wijchen

Beeld
Groei & Bloei

De tuin De Groenling van Willem van der Leij en Marc Pennings in Wijchen is uitgeroepen tot de ‘meest waterbewuste tuin’ van Nederland. De tweede prijs is voor Annaparte, de tuin van Anneke Stolk uit Hoog Soeren. Brons ging naar Colijnsplaats van Herma en Albert Jan Colijn uit Den Velde. Deze verkiezing is een initiatief van tuinvereniging Groei & Bloei.

Juryvoorzitter Dirk Chevalier van Groei & Bloei noemt de winnende tuin een enorme inspiratiebron voor waterbewust tuinieren. „Het laat zien dat je met creativiteit ook in een middelgrote tuin (100 tot 500 m2) het verschil kunt maken. Al het hemelwater dat valt, wordt opgevangen en gebruikt. De tuin is een echt groen paradijs met veel beplanting, hoogte verschillen, verschillende wadi’s en nauwelijks verhardingen. Niet alleen vogels, vlinders, bijen en hommels zijn er volop te vinden ook kikkers, salamanders, libellen en andere waterbeestjes genieten van de tuin, net als de eigenaren.”

Marc Pennings (links) en Willem van der Leij in hun ‘meest waterbewuste tuin’ van Nederland.

Zilver en brons

Annaparte, winnaar van het zilver, is een grote tuin van 2.000 m2 waar je volgens de jury volledig tot rust komt. In de tuin zijn diverse manieren van wateropvang, als wadi, regentonnen, infiltratiegoten en -kratten.

De jury vindt de Colijnsplaats (2500 m2), winnaar van het brons, een mooie liefhebberstuin met zeer gevarieerde borders. „De vijver met roze waterlelies is een echte eyecatcher waar onder andere ook padden, kikkers en insecten van genieten. Het hemelwater dat valt, wordt opgevangen en optimaal gebruikt”

Open Tuinenweekend

Van 10 tot en met 18 juni organiseert Groei & Bloei de Nationale Tuinweek 2023 met als thema ‘de klimaatvriendelijke tuin’. Met diverse activiteiten worden bezoekers geïnspireerd om hun tuin, balkon of daktuin zo klimaatvriendelijk te maken. Ter afsluiting van de tuinweek vindt ook het Open Tuinenweekend plaats op 17 en 18 juni, waarbij meer dan 1.000 particulieren tuinen zijn opgesteld voor publiek. Ook de Groenling, Annaparte en Colijnsplaats zijn dan te bezichtigen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster