„Hoveniers en groenvoorzieners pakken langzaam de draad weer op. We hebben in het Noorden lang vorst in de grond gehad en twee weken geleden lag hier nog een dik pak sneeuw. Daardoor zijn projecten uitgesteld. Door het sombere weer de afgelopen maanden, waren ook sommige producten een week of twee later beschikbaar dan anders.
De eerste vraag vanuit de aanleg komt net na de hausse van leveringen aan onze tuincentrumklanten. Bij onze huisbeurs in februari realiseerden we een verkooprecord. Die planten zijn in de weken daarop al voor een groot deel uitgeleverd. Nu het weer wat rustiger is, vullen we de cash-and-carry met handel. De hele markt bruist op dit moment van energie. Bij de eerste zonnestralen ging er zichtbaar een knop om; iedereen heeft er weer zin in. De aanleg heeft werk zat, ondanks dat de woningbouw op zijn gat ligt. Het grootste probleem is daar het gebrek aan handjes.
Aanbod en vraag zijn bij de meeste producten nog goed in balans. Alleen bij rode beuk zijn er tekorten. Daar moeten we vaak nee verkopen of de hoofdprijs betalen als klanten die per se nodig hebben. Het ligt meer aan het beperkte aanbod dan aan toegenomen vraag, denk ik. Met duurzaamheid zijn onze klanten niet heel nadrukkelijk bezig. We zijn al een groene sector. Klanten weten dat geen enkele kweker voor zijn lol spuit, maar alleen om te corrigeren en te zorgen voor de puntgave producten die de eindklant verwacht. In het Noorden kijken we misschien wat nuchterder naar de trend waar iedereen de mond van vol heeft. Er is ook zoveel greenwashing gaande. Laatst zag ik bij de aanleg van een fietspad een groot bord staan met: ‘dit project is emissievrij’. Er stond een mooie elektrische kraan met accu, maar ook een aggregaat ernaast. En de vrachtwagens die het zand leverden, reden nog gewoon op diesel. Wij maakten de wereld al groener voordat iedereen met dat begrip aan de haal ging. En dat blijven we doen, puur en eerlijk.” <