Provincies hoeven geen haast te maken met de provinciale programma’s voor het landelijk gebied, waarin ze hun plannen formuleren voor het verlagen van de stikstofuitstoot, natuurbescherming, waterbeheer en vergroening in de komende jaren.
Het nieuwe kabinet wil het beleid omgooien en het Transitiefonds dat hiervoor bestemd is, schrappen. Daarom heeft landbouwminister Femke Wiersma de deadline van 1 oktober nu alvast geschrapt, liet Wiersma’s woordvoerder weten aan BNR Nieuwsradio.
Provincies terughoudend
Een nieuwe deadline is er niet. De minister zal op een later moment met provincies spreken over de ruimtelijke plannen die de provincies en de Rijksoverheid hebben.
Sinds de aankondiging dat het Transitiefonds op de helling staat, zijn provincies terughoudend met de planning in het landelijk gebied. Een rondgang van BNR Nieuwsradio leert dat alleen Gelderland al nieuwe plannen heeft liggen.
Andere provincies kunnen de opgeheven deadline van 1 oktober niet halen, of probeerden dit geeneens meer in afwachting van nieuw landelijk beleid.
Klaar om te innoveren
Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland, toont zich bij BNR Nieuwsradio niet rouwig om het schrappen van het fonds en de deadline. Naast beheer en aanleg van natuur, was het Transitiefonds ook aangewezen om boeren uit te kopen als deel van het stikstofbeleid.
„Ik heb in de vier maanden dat ik voorzitter ben niet meegemaakt dat iemand bij mij aanklopte om voor dat fonds te vechten”, aldus Koopmans. „Omdat er grote twijfels waren of de doelen van de fonds wel toekomst voor de boeren zou geven.”
Koopmans stelt vertrouwen te hebben in de aanpak van de nieuwe regering in het landelijk gebied: „Het kabinet heeft meerdere nieuwe fondsen klaarliggen die met innovatie te maken hebben, in plaats van het opkopen van bedrijven en vervangen door nieuwe natuur.”