Vorige

Den Haag wil binnenstad structureel vergroenen

Tekst
Beeld
Gemeente Den Haag

Den Haag moet in 2033 een klimaatneutrale stad zijn dankzij substantiële en structurele vergroening op verschillende schaalniveaus. Ook moet het kroonoppervlakte van bomen groter dan nu. Dat staat in het Binnenstadplan Den Haag 2033.

Door klimaatverandering zijn wateroverlast en hittestress reële bedreigingen van het leefklimaat in de Haagse binnenstad. Zo is er sprake van hitte-eilandeffect, met name door de vele versteende plekken zoals de Grote Marktstraat en diverse pleinen in het kernwinkelgebied. Ook is de hoeveelheid vegetatie hier beperkt, evenals oppervlaktewater.

Extreme neerslag

Daarnaast vallen in de zomer en het najaar vaker korte, felle regenbuien. Uit stresstestkaarten blijkt dat met name de omgeving Grote Marktstraat kwetsbaar is voor wateroverlast door extreme neerslag. Dit kan tot veel overlast en schade leiden.

De robuuste hoofdgroenstructuur moet verschillende delen van de stad met elkaar verbinden.

Door groen (bomen, struiken, bloemen) toe te voegen, bestaand groen te versterken en groene verbindingen met de omgeving te realiseren, kan tevens de biodiversiteit worden vergroot. dit draagt ook weer bij aan een vitale stadsnatuur en een gezonde stad, aldus het rapport.

Meer gebruik van parken

Uit onderzoek blijkt dat Hagenaars de afgelopen jaren meer gebruik zijn gaan maken van parken en natuurgebieden. In 2016 maakte 71% hier gebruik van (meer dan zes keer per jaar), in 2020 was dit gestegen naar 83%.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster