Vorige

Deventer gaat werken met boomkroonmonitor

Beeld
Gemeente Deventer

Om een goed beeld te krijgen welk deel van Deventer bedekt is met boomkronen, heeft de gemeente een boomkroonmonitor laten ontwikkelen. De gemeente werkte hiervoor samen met de adviesbureaus Cobra en ESRI. Het ontwikkelen van deze monitor was een verzoek van de gemeenteraad.

Bomen slaan CO2 op, verminderen luchtverontreiniging en hittestress en zijn goed voor de biodiversiteit en waterhuishouding. De omvang van de boomkronen is daarbij belangrijker dan het aantal bomen: hoe meer takken en bladeren, hoe groter het positieve effect van de boom.

De ontwikkelde boomkroonmonitor maakt op basis van luchtfoto’s, satellietbeelden en overige beschikbare gegevens de boomkroonbedekking zichtbaar voor de gemeente als geheel, en op buurtniveau. „Met de gegevens kunnen we de komende jaren zien of de boomkroonbedekking toeneemt, en met hoeveel”, aldus wethouder Marcel Elferink (Leefomgeving). „Dat is onder meer belangrijk bij de aanleg van nieuwe, gezonde woonwijken en bij onze stappen om de straten, pleinen en parken aan te passen aan het veranderend klimaat.”

23% bedekt met boomkronen

Het totale grondgebied van de gemeente Deventer bedraag 12.796 ha. Hiervan is 2.899 ha bedekt met boomkronen. Dit betekent dat bijna 23% van het gemeentelijk grondgebied bedekt is met boomkronen.

Door de koppeling aan het gemeentelijke bomenbestand is de gemeente Deventer de eerste gemeente in Nederland die deze data zo nauwkeurig beschikbaar heeft. Deze eerste Deventer boomkroonmonitor is de nulmeting. De komende jaren blijft Deventer de ontwikkelingen volgen via de monitor en kijken welke effecten bepaalde maatregelen hebben op de boomkroonbedekking.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster