Vorige

Digitale Steenbreek Atlas vernieuwd en uitgebreid

Beeld
Stichting Steenbreek

De digitale Steenbreek Atlas die vorig jaar werd gelanceerd, heeft een nieuwe, uitgebreide versie met actuele data. Er is een basisatlas die gratis is te raadplegen door alle organisaties die zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek. Losse modules geven meer en uitgebreidere informatie die per thema wordt gepresenteerd.

De Atlas bestaat uit een interactief online dashboard over de mate van verstening van tuinen en de openbare ruimte. Daarnaast geeft de Atlas informatie over bijvoorbeeld gezondheid in de vorm van de 3-30-300-regel en de mate van boomkroonbedekking.

De Atlas is ontwikkeld door Cobra Groeninzicht en vertaalt complexe data naar informatie met handelingsperspectief en brengt dat via Stichting Steenbreek bij de juiste doelgroep. Veel gemeenten die aangesloten zijn bij Stichting Steenbreek maken inmiddels gebruik van de Atlas en krijgen hiermee inzicht in de ernst en omvang van de problemen op het gebied van verstening.

Modulaire opzet

Joost Verhagen, directeur van Cobra Groeninzicht: „De Steenbreek Atlas is een krachtig hulpmiddel voor de politiek, beleidsmakers en gebiedsbeheerders en brengt zowel problemen als de kansen in kaart. We merkten echter dat veel gemeenten in de voorgaande uitgebreide versie van de Atlas niet goed hun weg wisten te vinden. Gebruikers verdronken een beetje in de enorme hoeveelheid informatie die gepresenteerd werd. Dit jaar hebben we gekozen voor een andere opzet. Waar we vorig jaar nog experimenteerden met een uitgebreide Atlas per gemeente, kiezen we dit jaar voor een modulaire en thematische opzet.”

Verdiepings-Steenbreek Atlas

Naast de basis-Atlas, die tot op wijkniveau de informatie presenteert, zijn verschillende modules beschikbaar. Zo is er de Verdiepings-Atlas, die zoomt door naar buurt-, straat- en perceelsniveau. Op straatniveau wordt de mate van verstening publiek/privaat getoond en op perceelsniveau de resultaten van de 3-30-300-regel.

Een interessante module is ‘Van omgevingsvisie naar concrete opgave’. Na een grondige analyse van de Omgevingsvisie en aanwezige beleidsstukken, wordt in deze module per buurt bijvoorbeeld aangegeven hoeveel bomen er geplant moeten worden, hoeveel er moet worden ontsteend en hoeveel parken er moeten worden aangelegd.

Gezonde buurt en de Boomkansenkaart

De module ‘Gezonde buurt’ brengt tot op perceelsniveau in beeld wat de score is van de 3-30-300-regel. Deze regel is een maatstaf om de situatie van het groen in relatie tot een gezonde leefomgeving in de gemeente te bekijken.

Andere modules zijn de Boomkansenkaart, Wateroplossingen en Groenheid. De module Boomkansenkaart brengt in beeld waar kan worden ontsteend en waar bomen kunnen worden geplant. Ook geeft deze module inzicht in klimaatstressgebieden, nu en in de nabije en verre toekomst. De module Wateroplossingen toont onder andere de infiltratiecapaciteit van de ondergrond.

Uitleg

Op donderdag 6 juli vindt er van 10.00 tot 11.00 uur uitleg plaats over de mogelijkheden die Steenbreek Atlas (Basis, Verdiepingsatlas en de losse modules) biedt en hoe deze ingezet kan worden bij de actuele vraagstukken rondom vergroening, ontharding, gezondheid en klimaatverandering. Aanmelden kan via deze link.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster