Meer dan de helft van de Brabanders is zich bewust van de impact van het veranderende klimaat op hun woonomgeving. Vier op de tien inwoners van de provincie zijn zelfs bezorgd over de gevolgen van extreem weer. Dat blijkt uit onderzoek van het Pon & Telos, in opdracht van waterschap Aa en Maas. Dijkgraaf Mario Jacobs vindt dat niet alleen het waterschap, maar ook bewoners meer kunnen doen: „Trek die tegels nou eens uit je tuin.”
Door klimaatverandering krijgt Nederland in het algemeen en Brabant in het bijzonder steeds vaker te maken met periodes van overvloedige regen, droogte en met weersextremen zoals piekbuien en hittegolven. Om daarop voorbereid te zijn, investeren waterschappen en de provincie de komende jaren honderden miljoenen euro's. Zo worden alle dijken aan de Maas verstevigd en moeten er extra waterbergingsgebieden komen.
„We moeten ons wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Prognoses voor 2050 zien we nú al werkelijkheid worden. De extremen worden extremer en onvoorspelbaarder”, stelt dijkgraaf Mario Jacobs. Zo heeft de provincie na meerdere droge jaren momenteel juist te maken met een zeer natte periode. Vanaf juli vorig jaar is er in het werkgebied van Aa en Maas 540 mm meer neerslag gevallen dan normaal. Dat staat gelijk aan 54 volle emmers op iedere vierkante meter extra. Mei van dit jaar is bovendien de natste meimaand ooit gemeten.