Vorige

Dijkgraaf wil aantal voortijdige schoolverlaters mbo terugdringen

Beeld
Ministerie van OCW

Minister Dijkgraaf van Onderwijs komt met een plan om het aantal voortijdige schoolverlaters in het mbo terug te dringen. In het studiejaar 2021-2022 waren er 30.242 voortijdige schoolverlaters; het hoogste aantal in tien jaar tijd. 

Hoofdoorzaken zijn corona en de krappe arbeidsmarkt. Dijkgraaf richt zich met zijn plan ook op de aanpak van structurele oorzaken: het voorkomen van uitval door een soepele doorstroom bij een verkeerde opleidingskeuze, betere begeleiding en meer onderwijsruimte voor studenten die liever werken dan op school zitten.  

Eeuwig zonde

Minister Dijkgraaf: „Het is eeuwig zonde om te zien dat jongeren om uiteenlopende redenen ervoor kiezen niet door te gaan met hun opleiding. Uiteindelijk geeft een opleiding of startkwalificatie houvast in het leven; een toekomst met meer mogelijkheden. Dat gun ik alle jongeren. Daarom is een aanvalsplan noodzakelijk. Zodat we meer jongeren helpen aan een zekerder bestaan.”

Minder dan 18.000

Dijkgraaf wil bij de uitwerking van het actieplan – dat na de zomer komt – met een brede blik kijken naar de leefomgeving van jongeren in relatie tot het stoppen met een mbo-opleiding. Vaak zijn ook schulden of mentale gezondheidsproblemen redenen van uitval. De minister betrekt daarom ook gemeenten, scholen en andere ministeries bij de uitwerking. Het doel is om toe te werken naar minder dan 18.000 voortijdige schoolverlaters in 2026.

Aandacht op maat

Dijkgraaf investeert in het verbeteren van begeleiding en aandacht op maat voor jongeren die dat nodig hebben. Zo gaat €175 miljoen naar niveau-2 studenten, waardoor scholen extra intensieve begeleiding kunnen bieden of de groepsgrootte kunnen verkleinen.

Verder investeert Dijkgraaf €33 miljoen vanuit de MBO-werkagenda in loopbaanbegeleiding en €14 miljoen voor een experiment dat moet laten zien dat studenten soepel kunnen doorstromen naar een andere opleiding.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster