Vorige

Dit zijn de winnaars van de Groenpact Impactprijs

Beeld
Groenpact

Bodemdiversiteit en wormentelling, een waterstoftrekker, hippotainer, Econstruction cards en vee-evacuaties bij noodsituaties: dit zijn de vijf winnaars van de Groenpact Impactprijs. Groenpact richt zich op actuele maatschappelijke thema’s: wat gaan klimaatopgaven, kringlooplandbouw, leefbaarheid en concurrentiekracht betekenen voor de groene sector?

In Groenpact slaan bedrijfsleven, onderwijs en overheid de handen ineen om het groene kennis- en innovatiesysteem in Nederland verder te versterken. Sterrin Smalbrugge mocht begin juni de winnaars bekend maken. „Wat een mooie en vooral ook veelzijdige projecten zijn er genomineerd voor de Groenpact Impactprijs. Echt heel gaaf dat studenten en leerlingen hiermee bezig zijn en op dit niveau”, aldus de ecologe.

Ook van de partij waren ruim vijftig communicatieprofessionals uit het groene domein, die zich bogen over de vraag hoe je het beste kunt communiceren in deze tijden van transitie.

Winnaars

De winnaars, die allemaal een geldbedrag van €2.500 mee naar huis kregen, in de verschillende categorieën zijn:

Vmbo: Bodembiodiversiteit en wormentelling – Yuverta Ottoland. Bij dit project gingen leerlingen zelf aan de slag en wisten ze waarvoor en voor wie ze dat deden. Een mooi onderzoek vond de jury. „Dit hadden we zelf wel willen doen.” Er was veel inbreng van de leerlingen zelf en het is overdraagbaar.

Technasium: ECOnstruction cards – ’t Hooghe landt College. De Econstructioncards vond de jury heel inspirerend. Door toepassen van biomimicri worden bouw en biologie gecombineerd. De kaarten zijn heel praktisch, als de bouw hier gebruik van gaat maken kan het veel impact hebben.

Mbo: Solis Waterstof Trekker – Aventus. Dit project vond de jury een super goed idee, praktisch toepasbaar en goed uitgewerkt. Het kan toegepast worden op bestaande tractoren en kan dus veel impact hebben. En het project is overdraagbaar, de volgende klas gaat er mee verder. 

Hbo: Vee evacuaties bij noodsituaties – HAS Green Academy. Het project is heel relevant in deze tijden van klimaatverandering vond de jury. De tool die deze studenten hebben ontwikkeld kan vele dierenlevens redden en heeft veel impact. Er is goed samengewerkt met de veehouders in de regio.

Universiteit: Hippotainer – Wageningen University. De Hippotainer (vertical farming) was een van de weinige startups die meededen dit jaar. Een relevant en heel sympathiek project, het is de oplossing voor verse groente in verafgelegen en klimatologisch lastige gebieden, volgens de jury. Maatschappelijk ook belangrijk, het raakt aan thema’s als voedselzekerheid en soevereiniteit en is ook praktisch en logistiek haalbaar.

Gerelateerde content

Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster