Het voormalig landbouwgebied van Kolham, in de gemeente Midden-Groningen, dat in 1990 werd omgevormd tot bos, is heropend na een uitgebreid herstelproject. Meer dan 65.000 nieuwe bomen zijn er geplant voor een groener, biodiverser en klimaatbestendiger Groningen.
Na de introductie van de houtteelt in Groningen werden de landbouwgebieden tijdelijk bebost met fijnsparren en populieren. Het bos in Kolham groeide uit tot een geliefde plek voor de inwoners, maar door achterstallig onderhoud, extreem weer en een plaag van de letterzetterkever takelde het sparrenbos snel af. Uit veiligheidsoverwegingen moest bijna 13 ha bos gekapt worden.
Herstel en herplanting
Dankzij de inspanning van de dorpsbewoners en Staatsbosbeheer is er in 2016 een plan ontwikkeld om het bos te vernieuwen, met nadruk op biodiversiteit en ziektebestendigheid. Meer dan dertien verschillende soorten bomen en struiken werden geplant om het bos veerkrachtiger te maken. In de winter van 2022-2023 zijn de eerste tienduizend bomen geplant, gevolgd door nog eens 55.000 bomen afgelopen winter.
Het vernieuwde dorpsbos beslaat nu een oppervlakte van 31 ha en werd onlangs officieel geopend door Henk Emmens (gedeputeerde economie, landbouw en natuur), Jan Willem Bos (voorzitter Vereniging Dorpsbelangen Kolham) en Roel Douwes (ecoloog).
Een groener Groningen
Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun van verschillende organisaties, waaronder Trees For All, de provincie Groningen uit het programma Bos en Hout en energieleverancier Vandebron. Programma Bos en Hout is gericht op het aanplanten van nieuw bos en groenvoorzieningen in de provincie.
De provincie ziet het als een belangrijke stap naar een groener, biodiverser en klimaatbestendiger Groningen. Door het herstel van het bos wordt niet alleen de biodiversiteit vergroot, maar wordt ook een gezondere leefomgeving gecreëerd voor de inwoners van Kolham en omgeving.