Vorige

Drastische maatregelen tegen essentaksterfte vaak onnodig

Ruim tien jaar geleden kregen we met essentaksterfte te maken. De schimmelziekte verspreidde zich ­razendsnel over het land. De snelheid en mate van aantasting voedde de verwachting dat uiteindelijk 80% tot 90% van alle essen zou af­sterven. De vaak drastische maatregelen lijken vaak nog steeds op dit schrikbeeld gebaseerd te zijn. Inmiddels weten we echter, dat meer bomen behouden kunnen blijven dan eerder werd gedacht.

Drastische maatregelen
Het is niet zo dat een aantasting van essentaksterfte per se steeds erger wordt. Essen kunnen deels herstellen en de aangetaste plekken overgroeien. Drastische maatregelen zoals het kappen van hele essenlanen zijn daardoor vaak overbodig. Foto: Robert Prins, idverde Bomendienst.

In T+L 2 vertelt Robert Prins van idverde Bomendienst hoe de misverstanden over essentaksterfte de wereld in gekomen zijn. Bovendien legt hij uit welke fouten er in het beheer zijn gemaakt en, belangrijker nog, hoe je wel met je essenbestanden zou moeten omgaan.

Klik hier om het artikel te lezen in het digitale magazine (met inlog). Wel een abonnement op de papieren editie maar niet digitaal? Klik dan hier om het artikel te lezen op het Platform Groen (met inlog). Helemaal geen abonnement? Klik dan hier om de mogelijkheden te bekijken, of bel 071 565 96 44.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster