Vorige

Drenthe wil Ctgb-bijeenkomst begin volgend jaar

Tekst

Provincie Drenthe mikt erop om eind januari of begin februari een openbare bijeenkomst te houden waar het Ctgb uitleg geeft over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en waarin belangengroepen de mogelijkheid krijgen om kennis en expertise te delen.

Dit zegt een woordvoerder van de provincie Drenthe. Deze bijeenkomst is volgens Gedeputeerde Staten van de provincie nodig, zo meldt Gedeputeerde Jisse Otter, die namens de BBB lid is van het college, in een brief naar Jetta Klijnsma. Ook is deze brief naar Provinciale Staten van Drenthe en gesprekspartners gestuurd.

Het is een van de acties die GS neemt op de voorstellen en adviezen van Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe. Klijnsma werd twee jaar geleden bemiddelaar tussen bollenkwekers en omwonenden in Drenthe. Die staan al een hele tijd tegenover elkaar als het gaat om de effecten van de bollenteelt op de leefomgeving. De opgezette dialoog maakt onderdeel uit van het programma Duurzame bollenteelt. De commissaris trok anderhalf jaar uit voor individuele of gezamenlijke gesprekken met onder andere omwonenden, telers, distributeurs van middelen, natuur- en milieuorganisaties, belangenorganisaties, het RIVM en LNV, NVWA en GGD.

Verbod komt er niet

Een van Klijnsma’s voorstellen aan GS is om een lijst van gewasbeschermingsmiddelen op te stellen die aantoonbaar de akker verlaten door verdamping, verwaaiing en uitspoeling. ‘Dring vervolgens bij het ministerie van LNV op aan om deze middelen met prioriteit te verbieden.’ GS gaat daar niet in mee. In de brief stelt Otter dat er een nieuwe collegeakkoord is (van BBB, VVD, PvdA en CDA) en daarin is afgesproken dat de provincie geen extra regels stelt voor de landbouwsector bovenop de landelijke en Europese wetgeving. ‘Vrijwilligheid is de basis om tot verandering te komen’, is het uitgangspunt van het akkoord.

Bijeenkomst

Klijnsma adviseerde een bijeenkomst te houden voor belangengroepen, zoals Meten = Weten en vertegenwoordigers van het Ctgb. Ze gaf namelijk aan dat de wetenschappelijke basis voor een risico-beoordeling steeds weer wordt geactualiseerd. ‘Vanuit deze doelstelling is voorgesteld om tot een kennisuitwisseling te komen tussen belangengroepen (bijv. Meten=Weten) en vertegenwoordigers van het CTGB om informatie hierover te delen’, zo stelt ze.

Een woordvoerder van het Ctgb geeft aan nog geen uitnodiging van de provincie tot zo’n bijeenkomst te hebben ontvangen. “Maar we zien de uitnodiging graag tegemoet en kijken daarbij naar de concrete vraag, het concrete voorstel. Als de uitnodiging ook naar LNV gaat zullen we met hen bespreken wie hier het beste welke vragen kan beantwoorden”, aldus een woordvoerder van het Ctgb.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster