Vorige

Duitse boomkwekersbond uit zorgen om mogelijk verlies cultuurgrond

Beeld
Ron Barendse

Klimaatplannen van de Duitse overheid kunnen volgens Bund deutscher Baumschulen leiden tot afname van de beschikbare hoeveelheid cultuurgrond voor boomkwekers. Terwijl op termijn juist meer bomen nodig zijn om klimaatplannen te verwezenlijken.

Een van de Duitse overheidsplannen betreft het beschermen van turfwingebieden. Drooggelegde gebieden worden opnieuw natgemaakt en op die plek moet volgens de plannen gekeken worden naar alternatieve teelten of beplanting als Miscanthus, lisdodde of andere rietgrassen.

De Duitse kwekersbond maakt zich zorgen of bij het verhogen van de grondwaterstand bepaalde boomsoorten nog wel kunnen worden gekweekt. Ook is er volgens de bond onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing dat de voorgestelde alternatieve beplanting de gewenste positieve klimaateffecten hebben.

Minder grond, meer vraag

De Duitse overheid heeft eveneens plannen om bouwland om te zetten in grasland, met name op hellingen en om meer hagen en bomenrijen te planten.

Volgens de kwekersbond zorgen de overheidsplannen alles bij elkaar voor minder aanbod van cultuurgrond voor boomkwekers. Aan de andere kant is er juist een grotere vraag naar boomkwekerijproducten door onder andere vergroening van steden.

Bund deutscher Baumschulen heeft bovenstaande zorgen, en nog andere zorgen, voor de bezwaartermijn van 28 oktober kenbaar gemaakt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster