Op 6 september is het Duurzame Dinsdag, de’ Prinsjesdag van de duurzaamheid’. Duurzame initiatiefnemers uit de samenleving bundelen dan de krachten met politiek Den Haag. Ook worden alle winnende groene initiatieven die dag bekend gemaakt.
De genomineerden voor de diverse duurzaamheidsprijzen zijn inmiddels bekend. Zo wordt de VHG Groenprijs uitgereikt aan een initiatief dat mens en natuur bij elkaar brengt. Dit zijn de genomineerden.
VHG Groenprijs
Tiny Forest, Amsterdam: Tiny Forest van IVN natuureducatie is een dichtbegroeid, inheems minibos zo groot als een tennisbaan. Niet alleen een paradijs voor insecten, vlinders en vogels. Maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een groene, gezonde plek. Tot nu toe zijn er al 250 van deze minibossen aangelegd in buurten, tuinen, op schoolpleinen en bedrijventerreinen.
Peel Natuurdorpen, Zeeland (NB): Het Peel Natuurdorpen-project draait om landschapslandbouw. Boeren leggen nieuwe natuur aan op landbouwgrond. Daarin komen tiny houses, verscholen tussen bomen. Landschap vormt zo het nieuwe verdienmodel voor de boeren.
Bijen CAO, Zoetermeer: Bee in Balance en de Vakbond voor dieren hebben de eerste Bijen CAO ter wereld geschreven. Het doel is om de bij een stem te geven. De bij is een belangrijk partner in het borgen van continuïteit van onze voedselvoorziening. In de CAO zijn onder andere afspraken vastgelegd over de huisvesting, de arbeidsomstandigheden en de beloning die de bijen voor hun werk ontvangen.
IVN Natuurprijs
Ook IVN reikt jaarlijks een prijs uit. De IVN Natuurprijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat bijdraagt aan natuur-inclusief leren, werken en wonen. Dit zijn de genomineerden:
Struikroven, Eindhoven: Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Struikroven redt het groen uit voor-en achtertuinen en geeft het een nieuwe bestemming. Dit doen ze samen met bewoners uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten.
Rechten voor de Natuur, Amsterdam: In steeds meer landen wordt de natuur erkend als rechtspersoon. Het toekennen van eigen rechten helpt bij het beschermen van natuur, voor huidige en toekomstige generaties. Rechten voor de Natuur geeft advies aan overheden, bedrijven en organisaties. Zo wordt in Nederland opgeroepen eigen rechten te geven onder andere het Waddengebied en de Maas.
Forest Fitness, Rucphen: Veel bossen en bosjes in Rucphen kenmerken zich voornamelijk door monoculturen met dennen, sparren of eiken. Daarom is de natuurwerkgroep Rucphen gestart met Forest Fitness. Het doel is om de bossen weer fitter en weerbaar te maken. Zo worden er andere boom- en struiksoorten gepland die de verzuring van de bodem tegengaan.
Duurzame Troonrede
Ook wordt dinsdag de Duurzame Troonrede voorgedragen, dit jaar door Eva Rovers. Sinds 2017 schrijft zij over manieren waarop gewone mensen zorgen voor buitengewone maatschappelijke veranderingen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden. Daarom richtte zij in 2020 Bureau Burgerberaad mede op.
Ook worden Duurzame Lintjes uitgereikt aan drie bijzondere mensen die zich jarenlang onvermoeibaar hebben ingezet voor duurzaamheid. Klimaatminister Rob Jetten neemt ten slotte de Duurzame Dinsdag-koffer met bijna 300 duurzame initiatieven in ontvangst.