Vorige

€26 miljoen gereserveerd voor vergroening bedrijventerreinen

Tekst
Beeld
Shutterstock

Het kabinet reserveert €26 miljoen uit het Nationaal Groeifonds voor de vergroening van bedrijventerreinen. Dit geld is bedoeld voor het programma ‘Werklandschappen van de Toekomst’. Dit op advies van de commissie die alle aanvragen beoordeeld.

„Goed nieuws,” aldus IVN-directeur Jelle de Jong. IVN is een van de 30 partijen die samen het programma hebben ingediend. „De huidige versteende bedrijventerreinen hebben ons veel welvaart en vooruitgang gebracht. Maar medewerkers en omwonenden vragen nu om een volgende stap, die nodig is in een veranderend klimaat, nodig voor het welzijn en de gezondheid van mensen en niet te vergeten de onder druk staande biodiversiteit.”

In potentie positief

Voordat het geld ook daadwerkelijk kan worden ingezet, moet het voorstel echter nog wel worden aangepast. De adviescommissie noemt het plan ‘een voorstel dat in potentie positief kan bijdragen aan belangrijke maatschappelijke transities, zoals klimaatadaptatie en energietransitie’. De commissie is echter nog onvoldoende overtuigd van een grootschalig en structureel effect.

De indieners van het plan, waaronder IVN, hebben nu negen maanden om met een aangepast voorstel te komen. Hierin kan de nadruk worden gelegd op het feit dat groen niet alleen bijdraagt aan tegengaan van wateroverlast en hittestress.

Gezondheid

Ook heeft groen positieve effecten voor werknemers. Uit onderzoek blijkt immers dat groen zorgt voor betere (psychische) gezondheid en helpt tegen stress. Daarnaast ligt er ook een kans voor verbetering van de biodiversiteit op bedrijventerreinen.

De coalitie achter de Werklandschappen van de Toekomst, waaronder ook VHG en NL Greenlabel, hoopt met het overheidsgeld meerdere voorbeeldbedrijventerreinen te creëren. In totaal moeten minimaal duizend bedrijventerreinen worden vergroend.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster