Vorige

€2,8 miljoen voor groenere wijken Flevoland

Tekst
Beeld
Shutterstock

Meer ruimte voor water en meer groen in twintig wijken. Daar gaat het samenwerkingsverband KlimaatAdaptatie Flevoland (KAF) dit jaar mee aan de slag. Er is €2,8 miljoen voor de uitvoering van maatregelen beschikbaar. Dit bedrag komt vanuit het landelijke Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.

Andries Poppe, heemraad van Waterschap Zuiderzeeland: „Door een groenere leefomgeving maken we verschillende wijken niet alleen mooier. Het maakt de locaties ook minder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden. Meer groen zorgt ervoor dat we hevige buien beter op kunnen vangen. Het zijn koelere plekken tijdens hete zomers. Een ander voordeel is dat een nattere bodem verdroging in droge zomers tegengaat. Tot slot zijn de groene plekken in de wijk ook mooie ontmoetingsplekken en een mogelijkheid om te recreëren.”

Waterdoorlatende verharding

Poppe is samen met wethouder Sjaak Kruis van gemeente Lelystad de bestuurlijke trekker van het samenwerkingsverband KAF. Kruis: „Op sommige plaatsen komen er ook verlagingen in het groen, wadi’s en waterdoorlatende verharding. Regenwater kan hier naartoe stromen en in de grond zakken. Om het regenwater naar de juiste plek te laten stromen passen gemeenten straatprofielen aan. Denk aan aangepaste straatkolken, trottoirbanden en verkeersdrempels. Daarmee voorkomen we ook dat water naar lagergelegen woningen stroomt en kunnen we kans op schade door piekbuien verkleinen.”

Voorwaarde voor bijdrage

De maatregelen moeten voor 2028 klaar zijn. Dit is een voorwaarde voor de bijdrage vanuit het Rijk. Zij dragen maximaal één derde van de kosten voor een maatregelpakket bij. De overige twee derde van de kosten financieren de gemeenten zelf.

KAF kan over de periode 2021-2023 €6,8 miljoen aanvragen en de maatregelen uitvoeren tot en met 2027. In 2021 is al ruim €2 miljoen toegezegd. Met dit geld hebben gemeenten al veel knelpunten rond hitte en wateroverlast kunnen oplossen. Voor de aanvraag in 2023 is nog bijna €2 miljoen beschikbaar.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster