Vorige

Ede stimuleert aanleg heggen

Beeld
Shutterstock

De gemeente Ede start samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een project om meer heggen en hagen aan te leggen. De voorbije decennia zijn er veel heggen en hagen verdwenen uit het landschap. Ede en SLG willen daar verandering in brengen. Daarom zoeken ze grondeigenaren die minimaal 100 meter heg of haag willen aanplanten.

Wethouder Jan Pieter van der Schans: ​„Heggen en hagen in het landschap leveren naast hun schoonheid ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in het buitengebied. Ze zijn een schatkamer voor vele soorten planten, insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook zijn ze belangrijke snelwegen waardoor deze soorten zich veilig door het landschap kunnen bewegen. Daarnaast dragen ze ook bij aan het vasthouden van water en meer natuurlijke vijanden van plaagdieren.”

De gemeente Ede wil de hagen planten van streekeigen bosplantsoen, bijvoorbeeld sleedoorn Prunus spinosa

Voor de aanplant van deze heggen en hagen is de gemeente Ede op zoek naar boeren, burgers en andere grondeigenaren die wonen in het buitengebied. Het project is een aanvulling op het lopende Levend Landschap project. Daarbij kunnen bewoners zich aanmelden voor het vergroenen van hun erf.

Patrijzenhaag

De aangeboden heggen en hagen zullen bestaan uit zogenoemde patrijzenhaag en/​of bijenhaag en/​of voederhaag. Door een landschapsadviseur van de gemeente of SLG wordt samen met de grondeigenaar een beplantingsplan op maat gemaakt voor de nieuwe heg of haag, met streekeigen bosplantsoen.

Op 3 oktober wordt een informatieavond georganiseerd in Kulturhus Wekerom. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de informatieavond en ook direct voor deelname aan het project.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster