Vorige

Eén boom is tien airco’s

Beeld
Floriade Expo

Je kunt beter bomen planten dan airco’s plaatsen. Zo houd je de stad koel en leefbaar wanneer de temperatuur ‘s zomers stijgt. Ook dat is een boodschap van de Floriade Expo.

Bij een grote populier op het Expo-terrein wordt haarfijn uitgelegd welke positieve invloed zo’n volwassen boom heeft op zijn omgeving. Want het zijn uiteraard grote bomen met veel bladeren die de meeste invloed hebben: door middel van schaduw, maar ook door de verdamping door het blad drukt de boom de temperatuur in zijn omgeving. Zijn invloed is even groot als die van tien airco’s. Ook in de tuin van Van den Berk Boomkwekerijen staan bomen centraal als hulpmiddel om de temperatuur in de stad te temperen.

Steen absorbeert warmte

Doordat wegen, gebouwen en andere verharde oppervlakten de warmte van de zon absorberen en weer aan hun omgeving afgeven kan het zomers in de stad wel zo’n 4 tot 8 graden hoger zijn dan op het platteland.

Om die grote verschillen te voorkomen kunnen gemeenten het beste groen aanplanten, zegt Jeroen Kluck, lector aan de Hogeschool van Amsterdam op de site van de NOS. Kluck deed eerder onderzoek naar de gevolgen van extreme hitte in de stad.

Boomkronen zorgen voor thermisch comfort

Uit onderzoek van landschapsarchitecte Wiebke Klemm blijkt dat bij warm weer groen het populairste toevluchtsoord is voor mensen. Zo’n 60% van de ondervraagden zoekt dan een groene plek op. Mensen ervaren op groene locaties meer ’thermisch comfort’ omdat de stralingstemperatuur er aanzienlijk lager is, wel 2 tot 12°C. En die stralingstemperatuur wordt voor een groot deel bepaald door boomkronen die schaduw bieden en de opwarming van verharde oppervlaktes verminderen.

Eerder verscheen in Tuin en Landschap een artikel over hoe wetenschap kan worden ingezet om de stad hittebestendig te maken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster