Vorige

Een groene gevel zonder toeters en bellen

Een verticaal groensysteem vraagt doorgaans een hoop techniek. Dit kan natuurlijk ook anders. Bijvoorbeeld door jutezakken gevuld met zaden, klei en substraat tussen het puin in schanskorven te plaatsen.

De Koninklijke Ginkel Groep en Baljon landschapsarchitecten hebben dit systeem bedacht voor het nieuwe bedrijfsgebouw Biopartner 5 in Leiden. Een bijzonder gebouw, want de gebruikte materialen hadden al een leven achter de rug voordat ze hier werden verwerkt. Bovendien zijn de materialen ’dubbel circulair’: ze zijn demontabel toegepast en kunnen wanneer het gebouw wordt afgebroken, voor iets anders worden gebruikt.

In de binnentuin zijn de gevels bekleed met schanskorven. Daarin zijn jutezakken met zaden verwerkt. (Foto: René de Wit)

Biopartner 5 is gebouwd op een deel van het Bio Science Park in Leiden dat nog grotendeels kaal is. Om het gebouw in zijn omgeving te verankeren zijn de gevels aan zowel de buitenkant van het gebouw als die in de binnentuin op de begane grond bekleed met schanskorven. Hierin zijn jutezakken verwerkt met zaden van inheemse planten.

Vergelijkbaar met kademuren

Het zadenmengsel is door Van Ginkel samen met Heem samengesteld. Ze hebben vooral voor soorten gekozen die het onder rotsachtige omstandigheden goed doen, vergelijkbaar met kademuren. In de korven waarin plantzakken zijn verwerkt, is een druppelslang aangelegd om ze te bewateren. Voeding moeten de planten uit het substraat halen én uit het organisch materiaal dat zich na verloop van tijd in het puin van de korven gaat verzamelen.

Wintertuin in de kas

In Tuin en Landschap 1 staat een uitgebreide reportage over Biopartner 5. Daarin lees je niet alleen meer over het eenvoudige groene gevelsysteen, maar ook over de wintertuin die in de kas is aangelegd en de bijzondere waterelementen in de binnentuin. Met een digitaal abonnement lees je het artikel hier.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644

Een jaar lang heeft bij Van Ginkel een proefopstelling gestaan met schanskorven. Hierin probeerde het bedrijf verschillende groottes en typen plantzakken uit. (Foto: Mark Rotteveel)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster