Vorige

Een op de drie ondernemers ziet geen kans om elektrisch te gaan rijden

Beeld
Shutterstock

Ruim een op de drie ondernemers (35%) denkt dat het binnen hun werkzaamheden niet mogelijk is om over te stappen op elektrisch rijden. Bij ondernemers met een bestelbus ligt dit zelfs op bijna twee op de drie (61%). Dat blijkt uit onderzoek door ANWB Zakelijk.

Het grootste nadeel van een elektrische auto zien de ondernemers in de aanschafprijs (69%). Op de tweede plaats verwachten zij dat de actieradius nog onvoldoende is (57%). Hierop aansluitend geeft de meerderheid aan 600 km te willen rijden met een volle accu. Andere nadelen die genoemd worden zijn: te weinig openbare laadpunten (29%) en zorgen om de levensduur van de accu (26%).

Minder dan 50 km per dag

„Uit ons onderzoek blijkt dat de wens naar een hoge actieradius groter is, dan de daadwerkelijke behoefte,” zegt Patrick van Weert, Product Manager bij ANWB Zakelijk. „De helft van de ondernemers geeft namelijk aan dat zij minder dan 50 km per dag rijden. Wij denken dat deze tegenstelling ermee te maken heeft dat ondernemers niet willen afwijken van hun gewoonte om 1 á 2 keer in de week te tanken. Bij een elektrisch voertuig zouden ze namelijk iedere dag moeten opladen.”

Type voertuig

Het onderzoek wijst uit dat het type voertuig invloed heeft op het denkbeeld van de ondernemers. Van de ondernemers met een bedrijfsbus geeft een ruime meerderheid (61%) aan niet elektrisch te kunnen rijden. Dit in tegenstelling tot ondernemers met personenauto’s, waar slechts 31% dit aangeeft. Binnen de groep ondernemers die leasen, geeft 30% dit aan.

„We merken dat er veel vooroordelen zijn over elektrisch rijden,” vertelt van Weert. „Zo gaan veel ondernemers er vanuit dat de ruimte in een elektrische bedrijfsbus kleiner is. Dit is echter niet geval. Daarnaast ontwikkelen autofabrikanten heel snel, vooral in bedrijfsbussen. Vooroordelen en het zich niet informeren lijken dus één van de oorzaken te zijn van het niet willen overstappen.”

Dieselrijders

Ook is er verschil in het type brandstof dat men gebruikt. Dieselrijders schatten de mogelijkheid van elektrisch rijden binnen hun werk het laagst in. Meer dan de helft (57%) denkt dat dit niet mogelijk is. Van de benzinerijders denkt ruim een op de drie (34%) dat het niet kan. De ondernemers die hybride rijden, zijn een stuk minder negatief. Daar sluit één op de vier (26%) elektrisch rijden uit.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster