Vorige

Eerste eikenprocessierupsen uit ei

Beeld
Ralph Mens

Op 31 maart zijn de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekropen, zoals verwacht een zeer vroege ei-uitkomst. Ook de eerste eiken ontplooien momenteel hun bladeren. De eerste nestvorming en brandharen worden volgens Kenniscentrum Eikenprocessierups rond 12 mei verwacht.

Met de eerste ei-uitkomst in maart in plaats van april is 2024 een zeer vroeg jaar. In 2022 waren ze een dag vroeger, ondanks dat maart toen bijna twee graden kouder was dan de recordwarme maart dit jaar. De timing van de ei-uitkomst valt samen met de bladontplooiing van de eiken. De eerste eiken ontplooien inmiddels hun bladeren, wat ook zeer vroeg is door de hoge temperaturen.

Vierde larvestadium

Op basis van de ei-uitkomst en de langetermijnweersverwachting is de verwachting dat de eerste eikenprocessierupsen rond 12 mei het vierde larvestadium gaan bereiken. Dat is het moment waarop ze hun brandharen krijgen en waarop ze ook de karakteristieke nesten gaan maken.

De snelheid van de ontwikkeling van de rupsen is mede afhankelijk van de weersomstandigheden en voedselbeschikbaarheid in de komende weken. Indien het kouder wordt dan verwacht, zal het vierde larvestadium later bereikt worden.

Plaagdruk

Ga meer informatie over de eikenprocessierups en de mogelijke plaagdruk naar de Leidraad beheersing eikenprocessierups. Inmiddels staan er 22 informatiebladen met gedetailleerde informatie over de mogelijkheden om overlast van de eikenprocessierups te beperken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster