Vorige

Eerste ‘Elizabeth Medal of Honour’ voor Piet Oudolf

Tekst
Beeld
Modeste Herwig

Piet Oudolf heeft maandag op Chelsea Flower Show de eerste ‘Elizabeth Medal of Honour’ ontvangen uit handen van koning Charles. De award, ter ere van de vorig jaar overleden koningin Elizabeth, wordt uitgereikt aan personen die een „significante impact hebben gemaakt op de praktijk van horticultuur.”

Behalve tuinontwerper Piet Oudolf ontvingen ook Barones Fookes en Judy Ling Wong de award. Koningin Elizabeth was een groot liefhebber van tuinieren en bezocht immer de Chelsea Flower Show, zelfs vorig jaar nog toen haar gezondheid al broos was.

Naturalistische schema’s

Oudolf wordt geroemd als „een van ‘s werelds meest gerenommeerde tuinontwerpers, die duurzame en naturalistische schema’s creëert die de natuur weergeven, en zich richt op de seizoensgebonden levenscyclus van planten die zijn gekozen vanwege hun vorm en textuur in plaats van alleen hun bloemen. Hij moedigt tuiniers aan om de schoonheid van alle seizoenen te omarmen en heeft miljoenen geïnspireerd om af te wijken van het traditionele en voorgeschreven ontwerp van westerse tuinen.”

De ontwerpen van Oudolf zijn wereldberoemd, en ook in het Verenigd Koninkrijk heeft hij verschillende opvallende tuinen aangelegd zoals Oudolf Field in Somerset.

Gezonde levensstijl

Barones Fookes is een Brits parlementslid die veel heeft gedaan voor het promoten van horticultuur in connectie met een gezonde levensstijl en buurtparticipatie. Ook zet ze zich in voor duurzame landschappen en het beschermen van natuur.

Vergroening stedelijke ruimte

Judy Ling Wong is een milieuactivist en groot voorstander van vergroening van stedelijke ruimten. Ze wordt internationaal erkend als pionier op het gebied van ‘etnische participatie’ in de gebouwde en natuurlijke omgeving, voornamelijk door haar rol als oprichter en directeur van het Black Environment Network gedurende 27 jaar, waar ze nu erevoorzitter is.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster