Vorige

EIB: Woningnood aanpakken via kleinschalige groene woninglocaties

Tekst
Beeld
Shutterstock

Door kleine groene woonlocaties te ontwikkelen in de buurt van bestaande bebouwing, kan op middellange termijn een deel van de woningnood worden opgelost. Dat schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Kleine groene woonlocaties dicht bij bestaande bebouwing bieden een groot potentieel, schrijft het EIB in twee rapporten over de woningmarkt. Hierbij moet worden ingezet op concepten als landelijk wonen, natuurrijk wonen en natuurinclusief wonen.

Het EIB constateert dat het planaanbod van 1 miljoen nieuwe woningen waar het kabinet van uit gaat, voor een groot deel bestaat uit ‘zachte’ plannen. Dit gaat om plannen die vaak nog niet in de voorbereidingsfase zitten. Het aantal ‘harde’ plannen is juist gedaald van 60 naar 34%.

Enorm potentieel

Een verkenning in de provincie Noord-Holland laat volgens het EIB zien dat er een enorm potentieel aan woningbouwlocaties ligt in kleinschalige woningbouw in groene woonomgevingen. Door aan te sluiten bij bestaande bebouwing hoeft er niet te worden geïnvesteerd in nieuwe voorzieningen en infrastructuur.

Volgens het EIB ligt de sleutel bij de overheden die kleinschalig wonen in het groen mogelijk moeten maken. De animo hiervoor is tot nu toe altijd gering geweest, vanwege zorgen over aantasting van groen ruimtes. Uit de studie van het EIB zou blijken dat er, binnen stringente ruimtelijke condities om natuur en landschap te beschermen, voldoende mogelijkheden liggen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster