Vorige

Eikenprocessierupsen uit het ei, brandharen rond 21 mei

Beeld
Silvia Hellingman

Op Tweede Paasdag kwamen op diverse plaatsen in het land de eerste eikenprocessierupsen uit hun ei. De uitkomstdatum is bijna twee weken later dan vorig jaar. Kenniscentrum Eikenprocessierups verwacht dat de rupsen rond 21 mei het vierde larvestadium zullen bereiken. Dat is het moment waarop ze brandharen krijgen.

eikenprocessierupsen
Jonge eikenprocessierupsen. Foto: Silvia Hellingman

In Mill, Sittard en Hengelo zijn de eerste eikenprocessierupsen op tweede paasdag, 10 april, uit het ei gekomen. In vergelijking met vorig jaar kwamen de eitjes 12 dagen later uit het ei. Dit is opvallend aangezien de gemiddelde maarttemperatuur met 7,0 °Celsius vrijwel gelijk was aan de 7,2 °Celsius van vorig jaar en er dit jaar veel minder vorstdagen in maart zijn geweest. Mogelijk heeft de zeer warme februari vorig jaar of de zeer hoge maximumtemperaturen van bijna 20 °Celsius op 22 maart 2022 voor een versnelling gezorgd.

Sluipvliegen

Opvallend was dat op de dag waarop de eikenprocessierupsen uit het ei kwamen, er gelijk sluipvliegen in de kooien werden aangetroffen. Naast de eipakketjes die afgezet zijn op de takken van de eik, lagen er in de afgesloten kooien ook oude nesten van 2022. De jonge rupsjes hebben dus gelijk natuurlijke vijanden om zich heen.

Brandharen rond 21 mei

Nu de uitkomstdatum bekend is, heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups een nieuwe verwachting opgesteld voor het moment waarop de rupsen het vierde larvestadium gaan bereiken. Rekening houdend met de weersverwachting en het ’normale’ weer komen de experts uit op 21 mei. Als tot die tijd de gemiddelde temperatuur hoger uitvalt dan nu verwacht wordt, zal die datum naar voren schuiven. Valt de temperatuur lager uit, dan schuift de datum naar achteren.

Het is mogelijk dat er plaatselijk opeens eikenprocessierupsen op de stam verschijnen. Dat zijn mogelijk rupsen die in 2022 hun cyclus niet hebben voltooid en dit jaar uit grondnesten tevoorschijn komen. Er zijn op diverse plekken grondnesten waargenomen, maar het is niet bekend of die vorig jaar al verlaten zijn.

Klik hier om meer te lezen over de eikenprocessierups op PlatformGroen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster