Vorige

Einde aan verplichte certificaten en grenscontroles VK?

Beeld
Shutterstock

Maandag 19 mei overleggen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK) op een top in Londen over een SPS-deal. Zo’n deal kan het einde betekenen van verplichte certificaten en grenscontroles voor bloemen en planten met bestemming het VK. VGB, Union Fleurs en ENA roepen de Europese Commissie de waarde van een SPS-deal voor de sierteeltsector te erkennen en los te behandelen van andere dossiers.

Union Fleurs en ENA (European Nursery Stock Association) merken in aanloop naar de top in Londen dat het VK bereid is om de sanitaire en fytosanitaire (SPS) -regels van de EU over te nemen. Ze krijgen tegelijkertijd signalen uit de Britse media dat de Europese Commissie een SPS-deal aan andere dossiers – zoals visserijrechten – wil koppelen. VGB is lid van Union Fleurs en Anthos is lid van ENA.

In een statement pleiten VGB, Union Fleurs  en ENA voor een soepele handel van bloemen en planten van de EU naar het VK. Zonder de bio-veiligheid uit het oog te verliezen. Ze benadrukken dat de sierteelt veel belang heeft bij een SPS-deal tussen de EU en het VK. De sierteelt is van substantieel sociaaleconomisch belang voor de EU. De sector heeft een productiewaarde van €20 miljard en 760.000 mensen zijn er werkzaam in de EU. Het VK is verreweg de belangrijkste markt voor bloemen en planten uit de EU. De EU-exportwaarde naar het VK is jaarlijks €1,45 miljard.

Bureaucratie

„De EU heeft daarom groot belang bij het terugdringen van de huidige handelsbarrières en een soepelere markttoegang voor kwekers en exporteurs van bloemen en plantten”, stellen VGB, Union Fleurs en ENA. Ze wijzen er verder op dat de sector al vanaf de eerste fase van brexit in 2021 te maken heeft met uitdagingen in de export naar het VK. Deze uitdagingen hebben voornamelijk te maken met bureaucratie, niet met bio-veiligheid. De regelgeving ondermijnt de efficiëntie van de export van bloemen en planten naar het VK.

De brancheorganisaties maken zich in hun statement daarom sterk voor een SPS-overeenkomst waar een Plantgezondheid-overeenkomst deel van uitmaakt. Zo’n overeenkomst kan er voor zorgen dat structurele problemen voor de handel met het VK tot het verleden behoren. Ze willen ook dat de SPS-overeenkomst los staat van onderhandelingen over andere dossiers.

Een SPS-overeenkomst tussen de EU en het VK betekent een einde aan verplichte certificering van planten en een deel van de bloemen. Ook zouden de grenscontroles tot het verleden gaan behoren. De verplichte certificering en grenscontroles leiden tot hoge kosten. Bovendien zorgen de grenscontroles tot vertragingen. Regelmatig is het chaos aan de Britse grens.

Engelse lobby

Aan Engelse zijde is er ook al een aantal jaren een lobby gaande voor een SPS-overeenkomst inclusief voorzieningen voor plantgezondheid. Horticultural Trades Association (HTA) werkt nauw samen met organisaties in Europa, zoals VGB, Union Fleurs en ENA. HTA ontmoette een paar dagen voor de top in Londen minister Daniël Zeichner van DEFRA. HTA benadrukte de grote druk op haar leden door de ontregeling van de plantenhandel sinds brexit. De disruptie leidt tot hoge kosten, minder keus voor consumenten en ontberingen voor bedrijven door veranderde processen in economisch uitdagende tijden.

Fran Barnes, directeur van HTA: „Er is geen beter moment dan de top van de EU en VK-leiders in Londen, aan het begin van Chelsea Flower Show, om de oproep van HTA te doen om de SPS-overeenkomst te sluiten en problemen aan de grens te stoppen, kosten te reduceren en de concurrentiepositie van de Britse tuinbouw te verbeteren.”

Volgens Barnes zullen kwekers, retailers, tuinarchitecten, en leveranciers de SPS-overeenkomst verwelkomen. „Niet alleen hebben wij hier voordelen van, ook onze Europese collega’s. Dit leidt tot een opleving van de hele tuinbouwketen aan beide kanten.”

Gerelateerde content

Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster