Vorige

Eitjes van de eikenprocessierups komen begin april uit

De experts van het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwachten dat de eerste eitjes van de rups rond 5 april uitkomen. Daarmee koersen we weer op een redelijk vroeg jaar af. Dat heeft alles te maken met het zachte weer in maart. Aan de kleur van de rupsjes in de eitjes is te zien dat sommige rupsen bij hoge temperaturen zelfs eind maart al zouden kunnen verschijnen. Dat meldt het Kenniscentrum op Naturetoday.

De temperatuur in maart, en in mindere mate de temperatuur in februari, blijkt het meest bepalend voor de uitkomstdatum. Hoe hoger de temperatuur in deze maanden, hoe vroeger de uitkomstdatum. Gemiddeld komen de eerste eitjes van de eikenprocessierups op 8 april uit. Het vroegste jaar tot nu toe was 2014. De eerste rupsen werden toen al op 31 maart aangetroffen.

Preventieve bestrijding

Het moment dat de eitjes uitkomen is ook het moment dat de preventieve bestrijding met nematoden kan beginnen. Bij spuiten met nematoden worden de eikenbomen tweemaal bespoten met aaltjes. De eerste ronde vanaf de eerste week (binnen 10 dagen) nadat de rupsen uit het ei komen. De tweede ronde vervolgens zeven tot maximaal tien dagen daarna. De nematoden kunnen de rupsen binnendringen en doden als ze ermee in contact komen.

Bespuitingen met Bt vinden doorgaans plaats vanaf het moment dat het blad voor 40% ontplooid is. Foto: Arno Engels

Bespuiting met een bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis (Bt) gebeurt wanneer het blad voor minimaal 40% ontplooid is. Althans dat raadt de Leidraad Beheersing Eikenprocessierups aan. Bt werkt niet als contactmiddel zoals de nematoden, maar moet gegeten worden door de rupsen. Daarom werkt het pas vanaf het moment dat de rupsen gaan vreten.

Rupsjes in goede conditie

Net als voorgaande jaren heeft Silvia Hellingman van diverse eipakketjes de ontwikkeling beoordeeld. Ze opende de eitjes onder de microscoop en beoordeelde ze op grootte, kleur en levendigheid van de rupsen. Deze bleken in goede conditie te zijn. Er zijn geen ingedroogde rupsen of onbevruchte eitjes aangetroffen.

Video: Hellingman Advies.

De kleur van de rupsen verschilt. De lichtgekleurde rupsen in het filmpje betreffen eitjes die later zijn afgezet dan de oranje gekleurde eikenprocessierupsen. De oranje rupsen zijn al klaar zijn om uit hun eitjes te komen. De rupsen die beginnen te verkleuren zullen vermoedelijk een week later volgen. De rupsen die nog transparant geel zijn zullen een paar weken later volgen.

Lees meer over de eikenprocessierups op PlatformGroen (met inlog).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster