Vorige

Elke eerste woensdag van de maand gaat buitenspeelalarm klinken

Beeld
Shutterstock en Jantje Beton

Jantje Beton heeft deze week alarm geslagen met het buitenspeelalarm. Uit nieuwe onderzoekscijfers blijkt dat steeds minder kinderen spelen buiten. Niet buitenspelen zorgt volgens de organisatie voor ernstige fysieke en mentale klachten onder kinderen, zoals overgewicht, slechtziendheid, depressie en slapeloosheid.

De officiële aftrap van het Buitenspeelalarm vond plaats op woensdagmiddag 3 april in Natuurspeeltuin De Hoef in Utrecht. Meer dan 100 kinderen activeerden het eerste alarm samen met ambassadeurs Anne Appelo, Erik Scherder, Juf Merel, burgermeester Sharon Dijksma en Meester Jesper.

Het buitenspeelalarm wordt in gang gezet door onder andere kinderen, burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht (midden) en hoogleraar Erik Scherder (links).

Elke eerste woensdag van de maand gaat het buitenspeelalarm af om ouders en kinderen te stimuleren naar buiten te gaan. Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie: „Als we kinderen nu niet meer aan het buitenspelen krijgen, gaan we hele generaties opzadelen met mentale en fysieke problemen. Zorg er dus voor dat kinderen weer naar buiten gaan.”

400.000 binnenzitters

In Nederland spelen meer dan 400.000 kinderen niet of nauwelijks buiten. Een zorgwekkende trend waar Jantje Beton onvermoeid tegen strijdt. Volgens de organisatie is buitenspelen niet alleen het leukste, maar ook het belangrijkste onderdeel van een gezonde ontwikkeling van kinderen. Het beste recept voor gezond opgroeien, ligt gewoon buiten op straat. Er zijn echter te weinig veilige speelplekken. Maar ook de hogere prestatiedruk bij kinderen, is een reden om minder buiten te spelen. Daarnaast is de verleiding groot om vermaak binnen achter een beeldscherm te zoeken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster